2024. Július 21. vasárnap
Mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha a gyógyszerek nem csak a betegségeket, de utált tulajdonságainkat is „gyógyítanák”! Ha ez egyelőre nem is tűnik reális lehetőségnek, kutatók szerint a félénkség hamarosan orvosolható lehet egy orrspray segítségével.

szociális fóbia félénkség szorongás oxitocin orrspray

A leginkább a szülésnél betöltött szerepe miatt ismert hormon, az oxitocin egy svájci kutató szerint segítséget jelenthet a szociális fóbiában szenvedőknek. A szociális fóbia a társas helyzetektől való félelmet jelenti, az érintettek szoronganak mások társaságában, félnek a szerepléstől, akár a vásárlás és a telefonálás is nehézséget okozhat számukra, ezért az ilyen helyzeteket rendszerint megpróbálják elkerülni. A szociális fóbia kiterjedhet az élet minden területére (ez az ún. generalizált változata), amikor minden szociális interakcióra érvényes, de van, hogy csak bizonyos szituációkhoz kötődik (pl. nyilvános szereplés).

Markus Heinrichs, a Zürichi Egyetem munkatársa és kollégái generalizált szociális fóbiában szenvedőket vizsgált: a 70 beteg kognitív viselkedésterápián vett részt, de a terápiás foglalkozások előtt fél órával orrspray-n keresztül oxitocint kaptak. Az előzetes eredmények szerint az oxitocin hatására a terápia során a betegek nagyobb hajlandósággal vettek részt szerepjátékban, és a terápián kívül is magabiztosabban küzdöttek meg szociálisan kihívást jelentő szituációkkal.

A kutatók egy másik tanulmányban arról számolnak be, hogy az oxitocin hatására csökkent az amygdala – a félelemérzetért felelős agyterület – reakciója, amikor a vizsgálati személyeknek rettegő, boldog és dühös arcok képét mutatták. A kutató szerint ez magyarázatot ad arra, miért válik könnyebbé a szociális interakciókban való részvétel az oxitocin hatására.


Forrás: New Scientist

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés