2022. December 02. péntek
Mi a teendő, ha gond van? -  Visszahívott implantátumok
Gyártmánytól függetlenül mindegyik mellimplantátum kiszakadhat – mondta Erdős Judit plasztikai sebész az MTI-nek annak kapcsán, hogy egy magyar nő kiszakadt mellimplantátuma miatt beperelte az azt forgalmazó céget és a műtétet végző klinikát.

A nő olyan úgynevezett PIP-implantátumot kapott, amelyet Franciaországban már visszahívtak, mert annak összetétele 2006 óta nem felelt meg az előírásoknak. A Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság (MPHEST) tagja az eset kapcsán elmondta, hogy a PIP-et régóta használták Magyarországon, korábban azzal nem volt probléma. Közlése szerint a gyártó „menet közben” változtatott a töltőanyagon. Egy ideje nem orvosi szilikont, hanem „nem kellően tisztított” szilikont használtak, amely viszont tönkreteszi a tokot, így az kiszakadhat.

mellimplantátum

Azt nem tudni, hogy a technológiát mikor változtatták meg, ezt a forgalmazó sem tudja, a gyártó ugyanis erről nem tájékoztatta sem a forgalmazót, sem a klinikákat – tette hozzá. A plasztikai sebész rámutatott, a forgalmazó nem tehet arról, hogy egy európai engedéllyel rendelkező implantátum összetételét a gyártó megváltoztatta. Szerinte az engedélyt korábban kiadó hatóságnak kellett volna folyamatosan felülvizsgálnia a terméket.

 

Erdős Juditnak nincs tudomása arról, hogy Magyarországon hány nő kapott ilyen implantátumot, mivel nincs ilyen központi nyilvántartás. Csak a termék forgalmazói tudhatják, mennyit adtak el abból.

Mi a teendő, ha gond van?

Az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta az MPHEST korábbi álláspontját, amely szerint akik valamilyen panaszt észlelnek, azoknak érdemes képalkotó vizsgálatot, (ultrahangot, mammográfiát) csináltatniuk. Ha ez azt igazolja, hogy gond van az implantátummal, tehát szakadás van a tokon, illetve kifolyt a töltőanyag, akkor azt ki kell cserélni.

A plasztikai sebész kiemelte: amennyiben szükség van operációra, annak költségeit a páciens állja. Ez az összeg annak függvényében, hogy milyen implantátumot ültetnek be, melyik klinikán, milyen szolgáltatásokat vesz valaki igénybe, nagyjából 600 ezer forinttól 1 millió kétszázezer forint terjedhet.

Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy akinek mellimplantátuma van, évente szükséges kontrollvizsgálat céljából felkeresnie plasztikai sebészét. Sajnos sok páciens ezt nem teszi meg – fűzte hozzá.

Visszahívott implantátumok

A Dunakeszi Városi Bíróságon csütörtökön kezdődött perben összesen 1,4 millió forintos vagyoni és nem vagyoni kártérítés kamatostól történő megfizetését kérte egy nő a gödi székhelyű Vidal Medical Plasztikai Sebészeti Egészségügyi Szolgáltató Kft.-től. A nő mellébe a fővárosi Kontúr Klinikán egy Franciaországban gyártott, az alperes Vidal Medical kft. által forgalmazott úgynevezett PIP-implantátumot helyeztek be, de az három év múlva kiszakadt, ezért a felperesnek 2010-ben egy plasztikai sebésszel ki kellett cseréltetnie.

Az ügy előzménye, hogy mellimplantátumainak visszahívására kényszerült a francia PIP cég, miután egy vizsgálat kiderítette, hogy 2006-tól az implantátumokba az előírásoknak „legkevésbé sem megfelelő” szilikont töltött. A csalásra orvosok jöttek rá, miután szokatlanul sok nőnél szakadt el az implantátum, így utólagos operációra szorultak. A francia egészségügyi biztonságért felelős Affsaps ügynökség ezután rendelte el a termék visszahívását, illetve a forgalmazás leállítását, miközben az érintett nőket is értesítette.

Becslések szerint Európa- és Amerika-szerte több tízezer nőt érint az ügy (a dél-franciaországi cég 66 országba, közöttük Magyarországra is exportált, a kizárólagos hazai forgalmazó a dunakeszi bíróságon perbe fogott Vidal Medical kft.). Az MTI információi szerint Magyarországon eddig csupán egyetlen érintett fordult bírósághoz.


Forrás: MTI
2011. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés