2024. Május 18. szombat

Nem nő a rákos megbetegedések kialakulásának esélye attól, hogy valaki mellimplantátumot tetet be magának, állítja egy amerikai kutatás.


A rockville-i Nemzetközi Járványtani Intézet orvos kutatói által publikált eredmények ráadásul nemcsak ellentmondanak a közhiedelemnek, de meglepõ módon azt mutatják, hogy a mellnagyobbításon átesett nõk között az átlag populációhoz képest még kisebb is a rákos esetek elõfordulása.

implantátum

A mostani a témában az eddigi leghosszabb távú követéses vizsgálat volt: a résztvevõk 65%-ának sorsát az implantátum beültetése után legalább 15, míg 21%-áét minimum 25 évig kísérték figyelemmel. A résztvevõk között összesen 180 rákos eset fordult elõ, mely a kutatók elõzetes becslésénél kevesebbnek bizonyult: a tumoros betegségek átlagos elõfordulását figyelembe véve ugyanis 193,1 rákos esetre számítottak.

Az eredmények alapján megfigyelhetõ egy kis ellentmondás: a tüdõrák kialakulása ugyanis a kapott adatok szerint mégis köthetõ a mellimplantátum beültetéséhez – a kutatók szerint ez azonban inkább annak köszönhetõ, hogy a résztvevõk nagy része dohányos volt.


Forrás: MSN

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés