2022. Október 01. szombat
A magyar anyák fele nem tudja, hogy az 1-3 évesek még nem ehetik mindig ugyanazt, amit a család többi tagja, mert fejlődő szervezetük nincs felkészülve a cukros, zsíros, sós felnőttételekre – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss felméréséből.

A korosztály táplálásáról eddig nem létezett szakmai útmutató, így a gyermekorvosoknak nem volt egységes szakirodalma. A Magyar Gyermekorvosok Társasága Gasztroenterológiai szekciójának vezető orvosai ezért idén tavasszal összeállították a hiánypótló szakmai ajánlást, amelyet hamarosan hivatalosan is publikálnak. Ez elsősorban a védőnők, orvosok számára segítség, akik az édesanyák felé közvetíthetik a tanácsokat.

A társaság által készített felmérésben 300, városban élő, 12-36 hónapos korú egészséges gyermeket nevelő szülőt kérdeztek meg. Ötből négy megkérdezett úgy gondolta, hogy egészségesen eteti gyermekét, az egészséges táplálást ugyanis a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztással teszik egyenlővé. A válaszadók 60 százaléka szerint az 1 év feletti kisgyerek már azt eheti, mint a felnőttek, 46 százalék szerint még különleges étrendi igényei lennének.

A vizsgált korú gyermekek 65 százaléka nem kap kizárólag nekik készített ételt, csak azt, amit a család többi tagja is eszik. Bár az anyák többsége szeret főzni, csak egynegyedük teszi ezt külön a kicsinek. Az édesanyák leggyakrabban arra hivatkoztak, hogy nincs idejük vagy erejük ilyesmire – ismertette a felmérés eredményeit Zagyva Enikő, a kutatást végző cég munkatársa.

Az anyák fele azt vallja, hogy igyekszik kihagyni az édességeket a gyermek étrendjéből. A felmérésben részt vevők 92 százaléka hetente két-háromszor, 66 százalék hetente 4-6 alkalommal ad édességet a gyereknek. Király Balázs házi gyermekorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a cukortartalom mellett az édességek másik hátulütője a magas energiatartalom. Ha a gyerek megiszik napi 2 pohár cukros kakaót, étvágytalan lesz és nem eszi meg a hasznos tápanyagokban gazdag főtt ételt.

A társaság tavalyi felméréséből tudható, hogy az 1-3 évesek az ajánlotthoz képest négyszeres mennyiségű sót fogyasztanak: 30 százalékuk majdnem minden nap eszik virslit vagy felvágottat, egynegyedük pedig legalább hetente egyszer kap chipset. Ennek oka az lehet, hogy az anyák nincsenek tisztában a rejtett sótartalommal: csak a megkérdezettek fele tudja például, hogy a felvágottnak és a virslinek magas a sótartalma.


Forrás: MTI
2011. 06. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés