2024. Július 18. csütörtök
Ha erős szívdobogást vagy szúró mellkasi fájdalmat érzünk, valószínűleg felmerül bennünk, hogy jó lenne egy kardiológusnak megmutatni. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű jelek, amelyekkel szintén érdemes egy kivizsgáláson részt venni. Ezekről beszélt dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa.

Csökkent terhelhetőségtől a szexuális zavarokig

A szív-és érrendszeri történések erős tünetei gyakran sürgősségi ellátást tesznek szükségessé, és nyilvánvaló jelenlétüket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Azonban számos olyan kevésbé erős, vagy nem egyértelműen kardiológiai jellegű tünet is előfordulhat, amelyeket szintén érdemes kardiológussal kivizsgáltatni – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

Kardiológus1

Többek közt az alábbiak esetén fontos elővigyázatosnak lenni:

1. Mellkasi fájdalom

A bizonytalan mellkasi fájdalomnak sokféle oka lehet a refluxtól az asztmáig. Kardiológiai kivizsgálás szükséges ahhoz, hogy kizárható legyen a szív-érrendszeri betegség. Ha a fájdalom főként terhelésre jelentkezik, az többek közt szívkoszorúér-betegség jele lehet. A szorító mellkasi fájdalom szintén utalhat szívproblémára, de csak a vizsgálatok során derülhet ki, nem áll-e esetleg pánik szindróma a tünetek mögött.

2. Légszomj, nehézlégzés

A terhelésre kialakuló légszomj oka legtöbbször a túlsúly, a dohányzás, esetleg allergia vagy asztma. Ha azonban a terhelésre jelentkező fulladás pihenést követően sem javul, vagy csak nagyon lassan, vagy egyre kisebb terhelésre lép fel,mielőbbi kardiológiai kivizsgálás szükséges, hiszen egyre súlyosbodó kardiológiai állapotot feltételez, melynek kezelése feltétlenül szükséges.

3. Szapora pulzus nyugalomban

Szapora pulzusról beszélünk, ha nyugalmi állapotban 90-nél több ütést mérünk. Ugyanakkor, ha minden kiváltó ok nélkül 2-3 napon keresztül a pulzus szapora, ajánlatos a kardiológiai kivizsgálás. A szapora és/vagy szabálytalan pulzust több szív-érrendszeri betegség is okozhatja, ennek érdemes utánajárni.

4. Indokolatlan gyengeség, szédülés, ájulás

Leggyakrabban éhség, kiszáradás, hosszú állás okozza a gyengeséget, szédülést, cukorbetegeknél pedig a sokk jele lehet az eszméletvesztés. Túl alacsony vagy túl magas vérnyomás is okozhat gyengeséget, mint ahogyan ez lehet egyes vérnyomáscsökkentők, értágítók mellékhatása. Ha nem egyértelmű ok, a kardiológiai kivizsgáláson eldőlhet, nem a szívműködés zavara húzódik-e meg a háttérben.

5. Karzsibbadás

A zsibbadás több betegséget is jelezhet, ezért nagyon fontos utánajárni az okának. Előfordulhat, hogy mozgásszervi oka van a tünetnek, de akár vérrög, agyér szűkület, keringési- vagy vérellátási zavar is eredményezheti ezt a tünetet.

Kardiológus2

6. Fizikai teljesítménycsökkenés

Jellemző tünet, hogy a korábban gond nélkül végzett mozgás egyre jobban fáraszt, vagy esetleg látványos csökken a teljesítmény. Emögött többek közt az is állhat, hogy a szív nem képes elég vért pumpálni a testbe. Ha pedig valaki pihenés után is kimerültnek érzi magát, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia magát.

7. Merevedési zavar

Az erektilis diszfunkció, vagyis a merevedési zavar klasszikus jele lehet a szívbetegségnek. Természetesen a tünet mögött olyan okok is meghúzódhatnak, mint a szorongás, a stressz, fiziológiai faktorok, de az is előfordulhat, hogy a beszűkült artériák képtelenek a péniszbe pumpálni a vért. A merevedési zavar két leggyakoribb szív-érrendszeri oka az érelmeszesedés és az endothel diszfunkció. Az előbbi az ereket szűkíti és merevíti, az utóbbi megakadályozza az erek megfelelő ellazulását, ami megnehezíti a véráramlást. Az urológus mellett érdemes kardiológust is felkeresni a problémával.

8. Alvási apnoé

Az alvási apnoé (amelynek tünete, hogy a beteg éjszaka levegő után kapkodva ébred) megnöveli a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a stroke, a pitvarfibrilláció kockázatát is. Az oxigénhiány ugyanis nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem a szívritmust is felpörgeti. Éjjel gyakran szívritmuszavarok is kialakulnak, ami nagy veszélyt jelent. Ha a kardiológus rendszeres éjjeli ritmuszavarra derít fényt, feltétlenül alvásvizsgálatot javasol.

9. Ödémás lábak

Ha alig tudjuk a cipőbe préselni a lábunkat, vagy nagyon mélyen bevág a zokni gumija, ez utalhat vénás keringési zavarra és szívproblémára is. Amennyiben a szív nem keringteti megfelelően a vért, a vénák a felesleges folyadékot előbb-utóbb a testszövetekbe pumpálják, például a lábakba, a hasba. Ha a megnyomott bőrön sokáig ott marad a mélyedés, mindenképpen szükséges a kardiológiai kivizsgálás.


Forrás: Orvosi Hírközpont
2022. 06. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés