2024. Június 25. kedd
Nők veszélyben -  Nem törődünk a magas koleszterinszinttel
Továbbra is a keringési rendszer betegségei szedik a legtöbb áldozatot Magyarországon, amelyek egyik fő kockázati tényezője a magas koleszterinszint, amely a magyar felnőttek majdnem felénél jelent problémát – közölte az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) az MTI-vel.

A közlemény szerint a halálozások száma csökkent ugyan Magyarországon, a halálokok összetételében azonban továbbra sincs jelentős változás. 2008-ban még mindig minden második ember halálát valamilyen szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegség okozta, ez pedig éppen a kétszerese a daganatos megbetegedések számának, amely a halálozások 24,7 százalékát okozta.

szív-érrendszeri, halálozás, koleszterinszint

Nők veszélyben

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból az is kitűnik, hogy a nők jóval nagyobb veszélyben vannak e tekintetben: 55 százalékuk halt meg valamilyen keringési rendszert érintő probléma miatt (a férfiak körében ez az arány 44 százalék volt). A két nem között jelentős különbségek mutatkoznak az egyes korosztályok veszélyeztetettségét tekintve is: a férfiaknál az 50-54 éveseknél nő meg hirtelen a rizikó.

Az OEFI és a Kardiológiai Intézet éppen ezért 2009 elején kampányt indított, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségekre és a koleszterinproblémákra. Ezt követően most az OEFI először publikálja a legfrissebb KSH-adatokat a halálozási okokról, és ebből kiderül, hogy jelentős változás a szív- és érrendszeri betegségek és az ebből eredő halálozások területén egyelőre nem történt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a globális halálokok listáját is, így Magyarország nincs egyedülálló helyzetben, bár a helyzet nálunk sokkal rosszabb. Becslések szerint világszerte az összes halálozás 30 százaléka mögött kardiovaszkuláris problémák állnak – szemben a magyarországi 50% körüli aránnyal. Az előrejelzések alapján ez a helyzet várhatóan a jövőben sem fog változni.

Nem törődünk a magas koleszterinszinttel

Az OEFI felhívja a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kockázati tényezője a magas koleszterinszint. Gábor Edina főigazgató szerint a halálozási arányok megváltoztatásához a lakosság tudatos felkészítésére és tájékoztatására lenne szükség, amelynek nyomán az emberek jobban odafigyelnének a táplálkozásra, a dohányzásra, a magas vérnyomás megelőzésére és a rendszeres testmozgásra.

Ma Magyarországon majd minden második embernek magas a koleszterinszintje. Ennek ismeretében elgondolkodtató, hogy mégis a felnőttek háromnegyede soha nem méreti a koleszterinszintjét és nem tudja, hogy mi tekinthető egészséges, normál értéknek – hangsúlyozta a főigazgató.


Forrás: MTI
2010. 01. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés