2022. Október 01. szombat
Betiltatná Hollandiában a fiatal fiúkon elvégzett körülmetélését a Holland Királyi Orvosi Egyesület (KNMG), mivel véleményük szerint az eljárás orvosilag nem indokolt, ráadásul a gyerekek jogait is sérti.

A 161 éves múltra visszatekintő szervezet – amelynek több mint 46 ezer tagja van – "az emberi test egysége elleni erőszaknak" nevezte a körülmetélést. Az egyesület az orvosok és a vallási csoportok közötti párbeszédet szorgalmaz az ügyben, ugyanis Hollandiában a legtöbb nem gyógyászati okra visszavezethető körülmetélést vallási okok miatt végzik.

körülmetélés

Azok az Amszterdamban élő szülők például, akik gyermekük körülmetéltetése mellett döntenek, gyakran a város többségében muszlimok lakta negyedében működő klinikát keresnek fel a műtét miatt.

"A KNMG megalapozott okokat lát arra, hogy törvényileg tiltsák az ilyen körülmetéléseket, ugyanakkor attól tart, hogy a rendelkezés miatt megnyílna az út az illegális orvosi beavatkozások előtt" – derült ki az egyesület jelentéséből.

A szervezet hivatalos weboldalán közzétett beszámolóban Arie Nieuwenhuijzen Kruseman elnök kifejtette, hogy az egyesület tagjainak 80 százaléka ért egyet a körülmetélés visszaszorításával.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007-es jelentése szerint a világon élő férfiaknak összesen a 30 százaléka körülmetélt.


Forrás: MTI
2010. 05. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés