2024. Március 05. kedd
A tech neck a mobilozás következménye -  Mi segíthet a nyakfájdalmon? -  Hogyan lehet kivédeni a tech neck okozta problémákat?
Amikor szétnézünk a buszon, a megállókban vagy akár csak az otthonunkban, nagyon sokszor a telefonjukkal foglalkozó embereket látunk. Ez a lehajtott fejű, egy pontot bámuló póz, a „tech neck” nem ritkán nyakfájdalomhoz vezet, amelynek kezelési lehetőségeire dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa hívta fel a figyelmet.

A tech neck a mobilozás következménye

Felmérések szerint az amerikaiak napi 5 és fél órát töltenek a mobiltelefonjukkal, és további néhányat a számítógép előtt. A COVID-19 miatti home office elterjedésével pedig ez az ergonómiailag igen előnytelen pozíció szinte az egész napon átível. Mindezen hatások együttesen vezettek a „tech neck” vagy „text neck” kifejezések megjelenéséhez, ami a képernyőre szegeződő pillantás miatt állandósult nyakpozícióra utal. A nyakban lévő csontok, idegek és izmok túlzott és ismétlődő megerőltetése olyan krónikus állapotok kialakulásához vezethet, mint az izommerevség, az ízületi gyulladás, az idegek becsípődése, sőt akár porckorongsérv.

Ismerje meg a Dexoblok kapszulát: gyors és hatékony fájdalomcsillapítás!>>

Tech neck

 

- Az emberi test nem arra van „tervezve”, hogy folyamatosan lefelé nézzen – mondja Dobos doktornő. – Amikor ugyanis ezt tesszük, extra nyomás helyeződik a nyaki gerinc területére. Ez a gerincszakasz 7 csontból áll, a C1-C7 csigolyákból, amelyeket porckorongok választanak el egymástól és ízületek kötnek össze. Ezek az ízületek teszik lehetővé a nyak szabad forgatását, mozgatását, ha pedig megsérülnek vagy túlzott terhelés éri őket, a körülöttök lévő izmok megfeszülnek, hogy védjék őket. Az eredmény pedig a fájdalom, a gyulladás, esetleg a csomók megjelenése ezen a területen – vagyis a tech neck. Természetesen nem csak a tech neck okozhat nyakfájdalmat, a diagnosztizálás során derülhet ki, hogy valamilyen más probléma, esetleg degeneratív arthritis, csont rendellenesség, gerinccsatorna szűkület, porckorongsérv vagy akár egy konkrét sérülés okozza a panaszokat.

Ismerje meg a Dexoblok kapszulát: gyors és hatékony fájdalomcsillapítás!>>

Mi segíthet a nyakfájdalmon?

 

Mivel a nyakfájdalomnak számos forrása lehet, ha ezzel a panasszal fordulunk orvoshoz, érdemes végig gondolnunk a tüneteket. Okozhatta valamilyen sérülés a fájdalmat? Kisugárzik a karokba? Megjelent esetleg érzéketlenség az ujjakban? Jelentkezik fejfájás is? Az alapos kikérdezés mellett sok esetben képalkotó eljárásokra is szükség lehet, mint a röntgen vagy az MRI. Mindezek eredményeit összegezve születhet meg a diagnózis, majd az erre épülő kezelés.

- Sokszor tapasztaljuk, hogy mire a páciensek szakorvoshoz jutnak, már számos módszerrel próbálkoztak a nyakfájdalom enyhítésére – ismerteti dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. – Nem ritka eset azonban, hogy a vény nélküli fájdalomcsillapítók, a masszázsok, a krémek csak átmeneti enyhülést hoznak, a tartós javuláshoz orvosi módszerekre van szükség. Különösen akkor igaz ez, ha a fájdalom már szinte állandóan jelen van, és akár az életminőséget is rontja. A helyi gyulladáscsökkentő injekciók ilyenkor gyors megkönnyebbülést hozhatnak, hosszú távon pedig a funkcionális gyógytorna a feltétlenül szükséges kezelési mód. Ugyanakkor, ha porckorongsérvet diagnosztizálunk, egyes esetekben műtétre van szükség.

Hogyan lehet kivédeni a tech neck okozta problémákat?

Dobos doktornő szerint a tech neck miatti nyakfájdalommal jelentkező pácienseket felesleges lenne „eltiltani” a mobilozástól, számítógép használattól, hiszen ma már ez szinte megoldhatatlan. Érdemes azonban megfogadni a tanácsait:

- A monitort helyezzük szemmagasságba.
- Ajánlatos időzítőt telepíteni a telefonra, a számítógépre, ami figyelmeztet az óránkénti szünetre, amikor szükséges felállni, sétálni, nyújtózni, átmozgatni a nyakat és más, elmerevedett testrészeket. A nyaktornát azonban érdemes szakembertől megtanulni, hiszen a túlzott, erőteljes, rosszul kivitelezett mozdulatokkal akár kárt is lehet okozni.
- Az üzenetküldés ma már beszéddel is megoldható, ha ezt a funkciót használjuk, kevesebbet nézünk lefelé.
- Ma már elérhetők olyan eszközök is – például nyakpánt formájában – amelyek helytelen testtartáskor rezgéssel figyelmezhetik a viselőt, hogy javítson rajta.


Forrás: FájdalomKözpont

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés