2024. Április 22. hétfő
Egy USA-ban már piacon lévő, tű nélkül beadható influenza elleni oltóanyag forgalombahozatali engedélyezését kéri az AstraZeneca gyógyszergyártó az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMEA).

A gyógyszergyár MedImmune nevű biotechnológiai üzeme által előállított nazális vakcina a szezonális influenzajárványok ellen nyújt védettséget, és az Egyesült Államokban Flumist néven már 2003 óta forgalomban van.

influenzaoltás

Noha a termék eredetileg a konvencionális, injekció formátumú vakcinák mellett egyfajta pótló szerepet töltött be, az egyre növekvő igény miatt a MedImmune tavaly februárban bejelentette, megháromszorozza, azaz 12 millió dózisra emeli az előállított oltóanyag-mennyiséget a 2008-2009-es szezonra. (A WHO szerint a globális influenza vakcina kapacitás mintegy 400 millió dózist tesz ki.)

Az oltóanyag az influenzavírus azon törzseinek legyengített változatát tartalmazza, amelyeket minden évben a WHO jelöl ki, a soron következő szezonban várhatóan legnagyobb fenyegetést jelentő variánsok közül.

A MedImmune-nál – amely 2007 óta képezi az AstraZeneca tulajdonát – úgy vélik, a tűmentes oltási technika világszerte növelheti a beoltottak arányát, ami az egész világ közös célja.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés