2024. Július 14. vasárnap
Miért alakul ki? -  Tünetek és kezelés -  Tanácsok a megelőzéshez
A hüvelyfolyás és a hüvelygyulladás a leggyakoribb nőgyógyászati problémák közé tartoznak. Az esetek egy részében ezeket hüvelygomba okozza, mégpedig a manapság sokat emlegetett Candida albicans. Miért alakul ki a hüvelygomba és mit tehetünk ellene?

hüvelygomba, Candida

Szervezetünkben számtalan gombafaj él, melyek normálisan nem okoznak gondot, sőt, éppenséggel az élettani folyamatok működését segíthetik, mindaddig, amíg nem szaporodnak el túlzott mértékben. A Candida albicans is egy alapvetően ártalmatlan élesztőgomba, mely a bélrendszerben, a bőrön és a hüvelyben is megtalálható.

Miért alakul ki?

A Candida-fertőzés vagy más néven kandidiázis (candidiasis) kialakulásáért alapvetően a szervezet védekezőképességének legyengülése – hüvelygomba-fertőzésnél a hüvelyi baktériumflóra egyensúlyának megbomlása –, és a gombák szaporodását felügyelő baktériumok elpusztulása felelős. Előfordulhat teljesen egészséges nőknél is, de bizonyos betegségek, vagy gyógyszerek szedése hajlamosabbá tehetnek a kialakulására, és ilyenkor a fertőzés vissza-visszatérhet, vagy krónikussá válhat.

A hüvelygomba hajlamosító tényezői:
• hormonális hatások, például a menstruáció, a terhesség, vagy a menopauza során, vagy fogamzásgátló tabletta szedése miatt;
• az immunrendszert gyengítő gyógyszerek (pl. kemoterápiás szerek, kortikoszteroidok) szedése;
• legyengült védekezőképesség (pl. AIDS, daganatos betegségek miatt);
• kezeletlen cukorbetegség;
• antibiotikumok szedése;
• elégtelen vagy túlzásba vitt intim higiénia;
• túlsúly;
• szénhidrátban gazdag étrend.

A gomba nem csak a hüvelyben szaporodhat túl, de az emésztőrendszerben, a bőrön, a húgyutakban is, nagyon változatos tüneteket okozva a bőrgyulladástól kezdve a nyelőcsőgombásodáson át az emésztőszervi panaszokig. A csecsemőknél gyakori szájpenészt is a Candida okozza. A kandidiázis szélsőséges esetben az egész testre kiterjedhet, és akár halálhoz is vezethet – ettől azonban egy „egyszerű” hüvelygomba esetén nem kell tartani.

Tünetek és kezelés

A hüvelygomba legjellegzetesebb tünete a rendellenes, gyakran sűrű, fehér, néha túrószerűen darabos folyás. Jellemző még a hüvelyi irritáció, a szeméremtájékon jelentkező viszketés és égő érzés, illetve a bőr és a nyálkahártya kivörösödése, duzzadttá és érzékennyé válása, esetleg felmaródása, berepedése. Mivel a tünetek nem minden esetben jellegzetesek, a diagnózis felállítását bízzuk az orvosra, aki szükség esetén a hüvelyből vett kenetet mikroszkópos elemzésnek veti alá, vagy tenyésztésre küldi.

A kezelés helyileg alkalmazandó – kenőcs, hüvelytabletta vagy -kúp –, és/vagy szájon át szedhető gombaellenes készítményekkel történik, melyek egy része recept nélkül is kapható. Orvosi rendelvény nélkül ezeket mégse vásároljuk meg, legfeljebb akkor akkor, ha a hüvelygomba visszatérő jelenség esetünkben, és a tünetek alapján biztosan be tudjuk azonosítani a betegséget; ellenkező esetben minél hamarabb forduljunk nőgyógyászhoz. A fent már említett hajlamosító tényezők esetén a gombaellenes szereket megelőzésre is alkalmazhatják.

A Candida albicans szexuális úton is átadható: a fertőzés a férfiaknál gyakran egyáltalán nem jár tünetekkel, vagy a makk érzékenységét, viszketését, gyulladását okozza. A hüvelygomba kezelésével párhuzamosan érdemes a partnernél is gombaellenes szereket alkalmazni a visszafertőzés elkerüléséhez.

Tanácsok a megelőzéshez

• A hüvelygomba megelőzéséhez általánosságban elegendő a megfelelő személyi higiénia és az egészséges életmód, de ennek ellenére egy-egy alkalommal bárkit megtámadhat a fertőzés, ha az immunrendszere meggyengül, vagy antibiotikumot szed. Ilyenkor a gyógyulás után érdemes megelőző lépéseket tenni a gombásodás kiújulása ellen, illetve a Candidára hajlamosító tényezők megléte esetén is tanácsos jobban odafigyelni.

• Általánosságban tartsuk be az intim higiénia szabályait: tisztálkodjunk rendszeresen, de ne vigyük túlzásba intim testrészeink „tisztítását”. A túlságosan lúgos kémhatású tisztálkodószerek tönkretehetik a szeméremtájék enyhén savas közegét, ezért főként nyáron, amikor naponta többször is a zuhany alatt köthetünk ki, használjunk inkább intim mosakodó termékeket az agyonillatosított tusfürdő helyett.

• Kerüljük a műszálas, nem szellőző textíliából készült fehérneműt, nadrágot és harisnyát. Ez a szabály különösen aktuális most, hogy újra divatba jött a leggings, és nem csak pamutból készült változatai hódítanak, de a 90-es években elterjedt „biciklisnadrág” műszálas utódai is. A nagy nyári melegben inkább ne hordjunk ilyet, legfeljebb estére vegyük fel a nyári ruha alá. Nem árt az óvatosság a fürdőruhával sem: a vízből kijőve cseréljük szárazra.

• Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, például antibiotikum-kezelés után, alkalmazzunk tejsavas irrigálást. (Erre egészséges hüvelyflóra esetén nincs szükség, sőt, éppen a túlzott hüvelyöblítéssel tehetjük tönkre a hüvely védekezőképességét.)

• A fertőzés alatt és utána is egy ideig kerüljük a strandokat, uszodákat és szaunákat.

• Érdemes változtatni az étkezési szokásainkon is: különösen sokat segít a szénhidrátok – különösen a cukor – bevitelének csökkentése, ezek ugyanis a Candida táplálékai.

• Cukorbetegség esetén alapvető fontosságú a vércukorszint rendezése.

• Erősítsük immunrendszerünket változatos étkezéssel, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával.

• Próbáljunk leadni a felesleges kilókat – ez azért is segíthet, mert a bőrredők nedves „klímája” kedvez a gomba szaporodásának.


2009. 06. 19. (Aktualizálva - 2013. 01. 31.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés