2024. Május 21. kedd
Nemcsak általánosságban véve, hanem a cukorbetegség megelőzése szempontjából is egészségesebbek a növényi alapú tápanyagok a húsokkal szemben. Ugyanakkor a különböző fajtájú húsok nem egyformán befolyásolják a diabétesz kialakulásának rizikóját. Prof. Koh Woon Puay és csapata, a Duke-NUS Medical School kutatócsoportja, legújabb kutatásuk során arra a megállapításra jutott, hogy a nagyobb mennyiségű vörös hús – és baromfifogyasztás szignifikánsan megnöveli a cukorbetegség kialakulási valószínűségét.

A Singapore Chinese Health Study kereteiben végzett kutatás során 63 257, 45-74 év közötti szingapúri lakost vizsgáltak több mint 11 éven keresztül. A tanulmány pozitív összefüggést igazolt a vörös húsok és a baromfi fogyasztásának mértéke és a diabétesz kialakulása között. A vizsgálati alanyok közül a legtöbb húst fogyasztóknál 23%, a legkevesebb húst fogyasztóknál pedig csak 15%-os volt a cukorbetegség kialakulásának rizikója. Továbbá azt is megfigyelték, hogy a halak és tenger gyümölcsei rendszeres fogyasztásának étrendbe való bevezetése mérhetően csökkentette ezt a kockázatot.

Állati jó pólók: Amerikából, vegyszermentesen >>>

A húsok diabéteszre gyakorolt szerepének behatóbb tanulmányozása során összefüggést találtak a húsok hem-vastartalmának mértéke és a cukorbetegség kialakulásában játszott szerepe között. Bizonyos étrendbeli változtatások után vizsgálva megmutatkozott, hogy míg a baromfihúsok hem-vastartalma, addig a vörös húsokban található egyéb kemikáliák is szerepet játszhatnak a cukorbetegség kialakulásában.

A szédülés okai,  veszélyei - az orvos válaszol>>>

“Ezek az eredmények nem azt jelentik, hogy teljesen fel kéne hagynunk a húsfogyasztással, csupán a növényi eredetű tápanyagok mellett egészségesebb, kevesebb hem-vastartalmú húsokból kéne többet fogyasztanunk, mint például halak, tenger gyümölcsei, vagy akár csirkemell.” – nyilatkozta Koch professzor.


Forrás: Medipress
2017. 09. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés