2021. Szeptember 24. péntek

A legtöbb méhnyakrákos megbetegedésért felelős HPV-vírus egy komoly gyengeségét tárták fel nemrég kutatók, így most új távlatok nyíltak a betegség kezelésében.

 

Nézze meg az egészségpláza termékeit!


A humán papillomavírus (HPV) számos rákbetegség kialakulásával kapcsolatba hozható, neve mégis leggyakrabban a méhnyakrákkal kapcsolatban merül fel. A vírus számos védekező és rejtőzködő mechanizmusa lévén képes az életben maradásra. A Leedsi Egyetem kutatói szerint a vírus egyik ilyen mechanizmusa során különösen sérülékeny, amit kihasználva új terápiás módszerek kifejlesztése válik lehetővé.

hpv méhnyakrák vírus kezelés

A vírusok sejtekbe való bejutásuk során a saját növekedésüket és szaporodásukat serkentő fehérjéket termelnek, a szervezet immunrendszere pedig normális esetben ezeket a fehérjéket támadja meg és pusztítja el. "A HPV egy fehérjét, az E7-et használja, hogy elrejtőzzön a szervezet immunreakciókért felelős T-sejtjei elől" - magyarázza Dr. Graham Cook, a Leedsi Molekuláris Gyógyászati Intézet kutatója. "Így a már fertőzött sejteket az immunrendszer nem észleli."

A T-sejtek normális esetben képesek felismerni és elpusztítani az idegen molekulákat, a HPV azonban az E7 fehérje segítségével képes megkerülni ezeket az immunreakciókat. "A jövőben tehát olyan gyógyszereket és eljárásokat kell kifejlesztenünk, amelyek kiiktatják ezt a fehérjét, így a vírus védtelen lesz a szervezet immunrendszerétől." - nyilatkozta Dr. Eric Blair, az egyetem biológiai tudományokért felelős professzora.

Az új felfedezés segítségével a tudósok remélik, új terápiás gyógymódokat dolgozhatnak ki a méhnyakrák ellen. "A humán papillomavírus egy igen összetett kórokozó, és még csak most kezdjük igazán megérteni a működési mechanizmusait. Ennek ellenére reméljük, hogy hamarosan sikerrel vehetjük fel a harcot a vírussal, és az általa okozott betegségekkel" - nyilatkozta a Yorkshire Rákkutató Központ vezetője, Dr. Elaine King.

Nézze meg az egészségpláza termékeit!


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés