2024. Június 21. péntek
Ausztrál kutatók bejelentették, hogy kifejlesztettek egy „természetes óvszert”, ami megakadályozhatja az AIDS terjedését.

A melbourne-i kutatók úgy gondolják, hogy amennyiben a férfiak ösztrogént, vagyis női nemi hormont kennek a péniszükre hetente egyszer, azzal megelőzhető lehet az AIDS betegséget okozó HIV vírus átadása.

óvszer, hiv, aids

Roger Short professzor, a Melbourne-i Egyetem kutatója elmondta, hogy az ösztrogén hatására a férfi nemi szerv bőrének keratinfehérjéi négyszer olyan vastag szaruréteget képeznek, és így egy természetes védőréteg jön létre. „Így jön létre az, amit ’természetes óvszernek’ nevezünk” – mondta el Short egy ausztrál televíziónak. – „Egy olyan biológiai membránt hozunk létre, amelyen a vírus nem tud áthatolni.”

Short, aki a HIV elleni védekezés érdekében történő körülmetélés szószólója, azt mondta, hogy eddig még nem végeztek vizsgálatokat annak igazolására, hogy a szaruréteg legyőzte volna a HIV vírust, de a kutatók azt állítják, hogy a módszer – ami egyébként nem véd más nemi úton terjedő betegségek és terhesség ellen – egyszerű és olcsó megoldás lehet a HIV elleni védekezésben az egész világon.

A módszert a későbbiekben részletes klinikai vizsgálatoknak vetik alá Afrikában.


Forrás: Medipress
2008. 06. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés