2024. Március 05. kedd
HIV-fertőzött donorok szerveit ugyancsak fertőzött emberekbe elsőként 2008-ban ültették át Dél-Afrikában. Az első négy ilyen transzplantáció eredményéről most közöltek tanulmányt a beavatkozásokat végző orvosok.

Az első átültetések óta további öt ilyen beavatkozást végeztek el ugyanabban a fokvárosi kórházban, a Groote Schuurban. Mint Elmi Muller, a műtéteket végző egyik sebész hangsúlyozta, ez az egyetlen orvosi központ a világon, ahol ilyen beavatkozást hajtottak végre. Az USA-ban az ilyen műtétek tiltottak, mindazonáltal néhány esetre volt már példa, amikor a műtétet megelőzően a a donor még nem tudott a vírussal való fertőzöttségéről.

HIV, veseátültetés

A szakemberek szerint a HIV-fertőzött páciensek közül soknak problémája van a veseműködésével, dialízisre szorulnak, ami azonban esetükben az átlagosnál is kockázatosabb. A veseátültetésre viszont igen hosszú a várólista, az Egyesült Államokban jelenleg nyolc év. Ha engedélyeznék, hogy a HIV-fertőzött emberek is felajánlják veséjüket a rászorulóknak, sokkal gyorsabban juthatnának hozzá jól működő szervhez ezek a páciensek.

Dél-Afrikában minden más országnál több, 5,7 millió HIV-fertőzött ember él, ezért is fontos megoldást találni az egyre többeket érintő egészségügyi problémára. Mint Muller és kollégái a New England Journal of Medicin című amerikai orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban beszámolnak róla, két elhunyt HIV-páciens veséit ültették be három férfiba és egy nőbe. A mostanra összesen kilenc új vesét kapott páciens közül nyolc jól van, egyikük – az átültetéstől független ok miatt – meghalt.


Forrás: MTI
2010. 06. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés