2024. Március 05. kedd
Az Egyesült Államok eltörli a HIV-pozitív személyekre vonatkozó 15 éves beutazási tilalmat, ami nem csak diszkriminatív volt, de a tudományos AIDS-konferenciák megrendezését is ellehetetlenítette.

A Bush-kormány tavaly nyáron kezdeményezte a tilalom megszüntetését az egészségügyi minisztériumra hagyva annak eldöntését, hogy a HIV-fertőzés törölhető-e a közegészségre veszélyes fertőző betegségek listájáról. Azok a külföldiek, akik a listán szereplő betegségekben – például tuberkulózis, lepra, gonorrhoea – szenvednek, nem léphetnek az ország területére.

Az Obama-kormány egészségügyi tisztviselői a napokban jóváhagyták a tilalom feloldását. A HIV-pozitív emberekre vonatkozó beutazási tilalom feloldása a héten jelenik meg a szövetségi közlönyben, és 45 nap múlva lép érHIV, USA, beutazási tilalomvénybe.

Az Emberi Jogok Kampánya nevű – a melegek jogaiért fellépő – csoport közleményben üdvözölte a döntést. „Egy fontos lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy végre eltöröljük ezt a diszkriminatív tilalmat” – fogalmazott Joe Solmonese, a szervezet elnöke. Mint írta, a tiltó szabályozás szükségtelen, hatástalan és nem indokolják közegészségügyi érvek.

Rachel Tiven, a Bevándorlási Egyenlőség nevű csoport ügyvezetője rámutatott: már réges-régen el kellett volna törölni a tilalmat, amely miatt már csaknem két évtizede nem rendeztek nagy tudományos AIDS-konferenciát az Egyesült Államokban.

A világon mintegy tucatnyi országban – közöttük Szaúd-Arábiában és Szudánban – van érvényben beutazási tilalom a HIV-fertőzöttekre. Kína a 2008-as olimpia előtt törölte el az erre vonatkozó rendelkezést.

A rövid látogatásra az Egyesült Államokba utazóknak a belépés előtt közölniük kell, van-e fertőző betegségük. Azoknak, akik zöld kártyával hosszabb időre kívánnak az országba költözni, alapos orvosi vizsgálaton kell átesniük.


Forrás: MTI
2009. 07. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés