2024. Április 13. szombat
A havi vérzés időnként sok kellemetlen és fájdalmas tünettel járhat együtt: fejfájás, puffadás, hasi görcsök. Súlyosabb esetekben (dysmenorrhea) rendszeres hányás is társulhat a fenti tünetek mellé, ami fogeróziót okozhat, amelynek visszafordíthatatlan következményei csak idősebb korban jelentkeznek.

A problémát gyakran összekeverik olyan étkezési zavarokkal, mint a bulimia, hiszen mind a két esetben a szájüregbe kerülő gyomorsav okozza a gondot. „Fontos leszögezni, hogy míg a bulimia nervosa pszichoszomatikus betegség, addig a dysmenorrhea leginkább testi probléma – nyilatkozta Dr. Mohamed Bassiouny. – A méh és a rekeszizom összehúzódásai kényszerítik a pácienst az ok nélküli hányásra.”

havi vérzés, dysmenorrhea, hányás

Ennek következtében a dysmenorrhea másként károsítja a fogat, mint a bulimia. „Mivel a bulimiás hányás tudatos cselekedet, a páciens akaratlanul is védi nyelvével a fogat a gyomorsav okozta károsodásoktól. A dysmenorrhea következtében fellépő hányás esetén azonban a hányás hirtelen lép fel és a fog majdnem teljes felületét károsítja.”

Dr. Bassiouny szerint a legtöbb nő nincs is tisztában vele, hogy ez a betegség létezik. „A női lakosság közel 52 százaléka szenved a dysmenorrhea tüneteitől. A hányás következtében fellépő fogerózió is csak később érezteti káros hatásait. A fogzománc károsodása a diagnosztizáláskor legtöbbször már visszafordíthatatlan, így jobban tesszük, ha felismerjük a betegséget és teszünk ellene.”

„Hányás után körültekintően mossuk ki a szájüreget, de ne mossunk azonnal fogat, azzal ugyanis csak tovább rontunk a helyzeten. Emellett konzultáljunk nőgyógyászunkkal, hogy miként lehetne csökkenteni a dysmenorrhea tüneteit” – nyilatkozta Dr. Bassiouny.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés