2024. Június 15. szombat
Kényelem mint orvosi javallat? -  Sokan csak megfelelő okból javasolják -  A menzesz nélküli élet veszélyei
A folyamatos fogamzásgátlással megszüntetett menstruáció vonzóan hangzik a nők számára, de vajon biztonságos? A szakmai állásfoglalások és a közvélemény megosztottak a kérdésben.

Karen Manser utálta fájdalmas menstruációját, ezért úgy döntött, véget vet neki. 44 évesen már tíz éve nem menstruált. Ehhez először injekció formájában beadott hormonális fogamzásgátlót, mégpedig egy progeszteronszármazékot használt, majd később nőgyógyásza beleegyezésével folyamatosan szedett fogamzásgátló tablettákat.

menzesz menstruáció vérzés gátlás

Az elmúlt évtizedekben gyakran alkalmazták orvosok ezt a módszert, ám igazi áttörés 2003-ban következett be. Abban az évben hoztak forgalomba az USA-ban elsőként engedélyezett, nyújtott ciklusú fogamzásgátló tablettát (hatóanyaga: levonorgestrel, etinil ösztradiol), amelyet úgy terveztek, hogy szedésével a nőknek csupán évente négy menstruációjuk lesz. Ha engedélyezik, a közeljövőben egy másik, ösztrogén és progeszteron hatóanyagú szer is forgalomba kerülhet, mellyel egy évig elkerülhető a menstruációs vérzés.

Kényelem mint orvosi javallat?

Az Amerikai Szülészet-Nőgyógyászati Testület hivatalosan nem foglalt állást a menstruáció felfüggesztésével kapcsolatban, a közvélemény pedig megosztott.

A menstruációval esetlegesen együtt járó fájdalom, kellemetlenségérzés, haspuffadás, nyűgösség és lehangoltság miatt Dr. Sharon Mass szülész-nőgyógyász gyakran ajánlja a menstruáció hormonális gátlását, ráadásul önmagán is alkalmazza. Ezt korábban csak orvosi indikációra írták fel, például endometriosis, komoly hasi puffadás vagy emlőérzékenység miatt.

A kényelemérzés egy új indikáció kezd lenni – említi Dr. Leslie Miller, a Washington Egyetem szülész-nőgyógyász adjunktusa, aki rezidens kora óta szintén szedi a szereket, és jelenleg azt vizsgálja, hogy a gátolt menstruáció milyen hatással van a csontsűrűségre, mivel a mesterségesen alacsony ösztrogén-szint ezt befolyásolhatja.

A hagyományos fogamzásgátló tablettákat úgy gyártják, hogy 28 tablettából 21 tartalmaz hormont, míg 7 darab placebo, amelyek szedésekor történik a menstruáció. Az új tabletták esetében a placebók helyett aktív hormontartalmú tabletták vannak.

Dr. Mass szerint az orális fogamzásgátlók biztonságosak, és egyéb előnyökkel is bírnak, pl. csökkentik az endometrium- és a petefészek-daganatok, valamint az anémia (vérszegénység) előfordulásának kockázatát. Ám az új szerek hosszú távú hatásai nem teljesen ismertek.

Sokan csak megfelelő okból javasolják

Dr. Jerilynn C. Prior endokrinológus professzor (British Columbia Egyetem) véleménye szerint a normális menstruációs ciklus elengedhetetlen a nők egészsége érdekében. Ez egy bonyolult folyamat, amit az agy szabályoz, és általános egészségügyi célja van, nem csak a szaporodást szolgálja; jótékony hatása van a nők csontozatára és szív-érrendszerére.

„Napjainkban a menstruáció tabu témának számít, egyesek a nők gyengeségét, alsóbbrendűségét látják benne, és ezért elrejtendőnek vélik.” – magyarázta Dr. Prior, aki a Menstruációs Ciklus Kutatási Társaság tagja. A társaság egyetért a megfelelő indikációval alkalmazott menstruációgátlással, ám csupán kényelmi szempontból nem ajánlja egészséges és panaszmentes ciklusú nőknek.

A gátlás biztonságosságáról jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő adat, ezért további kutatások szükségesek, megvizsgálva a csontokra, a trombózis és agyérkatasztrófa kockázatára, valamint a fogamzóképességre vonatkozó kockázatát.

A menzesz nélküli élet veszélyei

Mivel e szerek még újak, az orvosok között nincs egyértelmű álláspont azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig kell a szedés előtt fennállnia a normális ciklusnak, vagy hogy milyen életkortól meddig adhatóak. 18-22 év között nem feltétlenül ajánlják a szerek szedését, mert növekvőfélben lévőknél befolyásolhatják a csontdenzitást.

A szerek ezen kívül nem minden esetben működnek tökéletesen. Alkalmazásukkor gyakori a rendszertelen vérzés, főleg az első három-hat hónap során. Hat hónap múltán a nők 70%-ánál nem jelentkezik több vérzés a gyógyszerek szedése mellett; egy év elteltével ez az arány már 90%.

A hormontabletták mellett is elképzelhető a teherbeesés, amit időközönként megismételt terhességi teszttel lehet ellenőrizni. A legújabb kutatási eredmények szerint azonban nem kell félniük azoknak, akik azért aggódnak, hogy a szer szedésének abbahagyásával később nem fognak tudni teherbe esni. A kísérleti szereket szedő 187 nő 99%-ának később visszatért a menstruációja a szedés felhagyásával, vagy pedig 90 napon belül teherbe esett.

A „hagyományos” hormonális fogamzásgátlókhoz hasonlóan ezekre a szerekre is igaz, hogy használatuk nem javasolt olyan nőknek, akiknél korábban előfordult trombózis, stroke, szívroham, mint ahogy dohányosoknak és 35 évnél idősebb nőknek sem. A fogamzásgátlókat szedőknek a szakemberek azt javasolják, hogy évente menjenek el kontrollvizsgálatra, amely során vérnyomás, méhnyakrák, emlő- és csontszűrés történik.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés