2024. Június 15. szombat
Régóta ismert tény, hogy a savak károsítják a fogzománcot, azonban svéd kutatók most kimutatták, hogy a lúgos kémhatású anyagok is hasonló károsodást okozhatnak.

A Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Intézetének kutatóinak figyelmét az autószerelők körében gyakori fogkárosodás keltette fel, ami – mint kiderült – összefügg egy erősen lúgos (pH 12-14) zsírtalanító spray használatával. Ilyen lúgos zsírtalanítókat használnak az élelmiszeriparban, például a profi konyhák takarításakor, de graffitik eltávolítására is bevetik.

fogzománc, lúgos

Fabian Taube foglalkozás-egészségügyi szakorvos és munkatársai zsírtalanítóknak és más lúgos anyagoknak tettek ki kihúzott fogakat. Elektronmikroszkópos és spektroszkópiás vizsgálatokkal megállapították, hogy a lúg hatására a fog szerves állománya gyorsan bomlik, továbbá a fogzománc szerves állománya is hasonlóan reagál – a fogzománc pelyhessé vált. Mindez nagyban megnöveli a fogszuvasodás és más fogkárosodás kockázatát.

„Azt viszont nem sikerült kimutatnunk, hogy lúg hatására a zománc nagy részét kitevő ásványi anyagok összetétele is megváltozik, ebben különbözik a savak hatásától” – mondta el Taube.


Forrás: Medipress
2009. 11. 02. (Aktualizálva - 2012. 09. 19.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés