2024. Május 24. péntek
A legújabb kutatások szerint a modern életmód és az ezzel járó fogápolási szokások sokkal nagyobb szerepet játszik a fogszuvasodás kialakulásában és leküzdésében, mint az étkezés.

Az utóbbi 150 év tudományos bizonyítékainak vizsgálata után kiderült, hogy a fluoridos fogkrémek elterjedése, a javuló orális higiénia, valamint az egészségügyi oktatási programok az étkezési szokásoknál jelentősebb tényezőt jelentenek a fogszuvasodás kialakulásának és leküzdésének szempontjából.

fogszuvasodás, fogmosás, étkezés

„Manapság, ha a fogszuvasodásról beszélünk, nem elég csupán az étkezési szokásokat figyelembe venni – nyilatkozta Monty Duggal professzor, a Leeds Fogorvosi Intézet vezető orvosa. – A fluoridos fogkrémek megváltoztathatják bizonyos ételek fogakra gyakorolt hatását, a javuló orális higiéniai gyakorlatok pedig további tényezőt jelentenek.”

A kutató szerint az, hogy mit eszünk, és mennyire vigyázunk fogaink épségére, egyaránt fontos, a két dolgot nem lehet szétválasztani egymástól.

A fogorvosi oktató programoknak hála, az emberek manapság már tisztában vannak vele, hogy a fogszuvasodás elkerülésének legjobb módja a rendszeres fogmosás. Emiatt a fogszuvasodások száma az utóbbi 20 évben drámaian visszaesett.


Forrás: Medipress
2009. 04. 01. (Aktualizálva - 2012. 09. 20.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés