2024. Május 23. csütörtök
Az irodai munka ugyan fizikailag nem megerőltető, mégis súlyos terhet ró a dolgozók szervezetére, főként olyan tünetek formájában, mint a hát- és derékfájás. Pedig a fájdalom csupán néhány apró változtatással megszüntethető.

Öt nőből négynél jelentkezik élete során valamilyen hátfájás a számítógép előtti görnyedés miatt – állítják a Cornell Egyetem és a Clevelandi Klinika kutatói, egyúttal tippeket is adva arra, mit tehetünk ellene.

hátfájás

Fel a fejjel!
Fejét és nyakát tartsa mindig egyenesen a vállai felett; kerülje az előrehajlást.

Egerezzen okosan!
Az egér ideális helye közvetlenül a billentyűzet mellet, jobb oldalon van, hogy ne kelljen messzire nyúlni érte. Használat közben se válla, se csuklója ne forduljon el.

A szék is számít
Legyen igényes a szék kiválasztásakor: válasszon olyan ülőalkalmatosságot, amely megtámasztja derekát és tehermentesíti a háta alsó részét.

Lélegezzen hasból!
A lélegzés is segíthet helyesen ülni: minden lélegzetvételnél érezze, ahogy köldöke elindul a gerince felé; így a felsőtestet támasztó belső izmok folyamatosan mozognak.

Karnyújtásnyi távolság
Törzse mindig legyen kartávolságra a monitortól, amelynek teteje pedig 5-10 cm-el legyen a szemmagassága felett.

Lábak
Helyezze lábait egyenesen a földre körülbelül vállszélességben; bokája és térde legyen nyugalomban.

Tartson szünetet!
Álljon fel legalább óránként, sétáljon és mozgassa meg vállait. Ez csökkenti a csigolyák terhelését és a vérkeringést is felpezsdíti.

Helyes szögben
Igazítsa térdeit 90 fokos szögbe, pontosan a bokái felett; ez kényelmes pozícióban tartja a gerincoszlopot.

Nyújtsa vállait!
Forgassa őket előre, hátra. Karjait nyújtsa oldalra, mintha egyensúlyozna velük.

Ne hunyorogjon és hajolgasson!
Ez különösen a hordozható számítógépeknél igaz, hisz használatukkor sokszor előre kell hajolni, hogy elérjük a billentyűket vagy megnézzük a képernyőt. Ilyenkor használjon inkább külön monitort és billentyűzetet.

Ne keresztezze lábait!
Keresztbe tett lábbal nehezen tartható egyenesen a gerincoszlop és a vállak. Ráadásul túlfeszülnek a medence izmai, és megnő a visszerek kialakulásának veszélye is.

Telefon
A váll és a fül közé szorított telefonkagyló ugyan kezeit szabaddá teszi, de nyakát jelentősen megterheli. Öt percnél hosszabb beszélgetések esetén használjon headsetet vagy kihangosítót.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés