2021. Május 13. csütörtök
A rendszeresen túlsütött vörös húst fogyasztók között 60 százalékkal magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata – állítják egyesült államokbeli kutatók.

„Kutatásaink újabb bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy érdemes alacsonyabb fokozatra állítani a grillsütőt. Ezzel elkerülhetjük, hogy túlsüssük, megpörköljük a húst, vagyis ily módon csökkenthetjük a hasnyálmirigyrák rizikóját” – hangsúlyozta a vizsgálatot irányító Kristin Anderson, a University of Minnesota kutatója, aki már hosszabb ideje foglalkozik a hasnyálmirigy rosszindulatú daganataival.

hasnyálmirigyrák, hús

A kutató célja valamilyen megelőzési módszer kidolgozása, a hasnyálmirigyrák gyógyítási lehetőségei ugyanis igen korlátozottak, és gyakori a betegség hirtelen bekövetkező végzetes kimenetele. A megpörkölődött hús több ismert rákkeltő vegyületet, például heterociklikus aminokat tartalmaz.

Kristin Anderson csapata a vizsgálatokat 62 ezer egészséges önkéntessel kezdte, és folyamatosan dokumentálta, hogy mivel táplálkoznak. Kilenc év leforgása alatt 208 személynél diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. Amikor a résztvevőket öt csoportra osztották annak függvényében, hogy mennyi grillezett húst, például hamburgert fogyasztanak, kiderült, hogy a hasnyálmirigyrákban szenvedők ették a legtöbbet.

„Azt találtuk, hogy azoknál, akik a jól átsült húst preferálták, 60 százalékkal magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata, mint azok esetében, akik a steak „véresebb” változatát kedvelik vagy egyáltalán nincsenek oda a grillezett húsokért. Akik a legtöbb jól átsütött húst fogyasztották, azoknál 70 százalékkal magasabb a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata” – emelte ki Anderson.

Az eredményeket az Amerikai Rákkutató Szövetség denveri kongresszusán számoltak be – itt ismertettek egy másik tanulmányt is, amely a grillezett húsok és a vastagbélrák kockázata között viszont nem talált összefüggést.


Forrás: MTI
2009. 04. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés