2024. Július 22. hétfő

Elbutulásra hajlamosít a pocakosság

hasi elhízás, szellemi leépülés
1 . oldal
A hasi elhízás kifejezetten hajlamosít a szívroham és a cukorbetegség megjelenésére, egy új vizsgálat szerint pedig a hasüregben lerakódó zsír hosszú távon a gondolkodó képesség romlásában is szerepet játszik.

Amerikai és svéd kutatók Rachel A. Whitmer vezetésével arra voltak kíváncsiak, hogy a hasüregben fölhalmozódó zsír befolyásolja-e a korosodók szellemi frissességét. Az eredményeket az ideggyógyászat vezető folyóirata, a Neurology közölte.

hasi elhízás, szellemi leépülés

A hasüregben lévő zsírsejtek az anyagcsere szempontjából rosszabb indulatúak, mint a bőr alatt elhelyezkedő zsírpárnák. A hasi elhízás esetén az infarktus vagy a szélütés okozta halálozás lényegesen magasabb, mint az általánosan kövér emberek között. Eddig azonban nem voltak adatok arra, hogy a központi elhízás befolyásolja-e korosodás közben a szellemi képességeket.

Egy amerikai egészségügyi központ csaknem hétezer gondozottjának 1964 és 1973 között megmérték a haskörfogatát is. Ezeket az embereket 36 év múlva ismét megvizsgálták, melynek része volt a szellemi leépülés mérése is. A vizsgálati személyek életkora ekkor 73-87 év volt.

A szellemileg leépülő idős emberek aránya 16%-ot ért el a csoportban. Egyértelműen kiderült, hogy a karcsúságukat megőrzőkhöz képest a hasi elhízás tüneteit mutató kövér emberek csaknem négyszer gyakrabban lettek a kognitív képességvesztés áldozatai. Ez azonban független az ugyancsak gyakoribb érbetegségek vagy a cukorbaj következményeitől.

A kutatók fölhívják a figyelmet arra, hogy a szellemi romlás azoknál is megfigyelhető, akiknek a testsúlya, testtömegindexe nem volt lényegesen magas, csak a hasüregben jelent meg zsírlerakódás. Ezért célszerű a testsúly mellett a haskörfogatot is rendszeresen ellenőrizni, ami jelzi a hasi zsírfelhalmozódás alakulását, valamint a szív- és érrendszeri kockázatot, az agyi katasztrófák veszélyét. A fölös kilóktól pedig időben meg kell szabadulni.


Forrás: MTI
2008. 10. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés