2024. Február 26. hétfő
Az időskori elbutulás (demencia) kockázatát a derékbőség is előrejelzi egy svéd kutatás szerint, amely azt állapította meg, hogy a derekukra hízó középkorú nőknél később kétszer gyakoribb az elbutulás.

Deborah Gustafson, a svéd Sahlgrenska Egyetem docense szerint ha ezek a nők, akik középkorukban elhíznak, jóval nagyobb eséllyel kapnak gutaütést (stroke) vagy szívrohamot, de ha 70 éves korukon túl is életben vannak, a demencia nagyobb kockázatával kell szembenézniük.

elbutulás, derékbőség, BMI, demencia

A kutatás alapját egy, az 1960-as évek végén indult göteborgi prospektív felmérés adja, amelynek 32 éves utánkövetése során a résztvevő nők 10,7%-ánál jelentkezett demencia, átlagosan 75 éves korban.

A felmérés eredményei szerint azok a nők, akik középkorukban a derekukra híztak, több mint kétszer akkora eséllyel betegedtek meg idős korukra. Ugyanakkor a testtömegindexszel (BMI-vel) kapcsolatban nem találtak ilyen összefüggést. „Más kutatások azt találták, hogy a magasabb BMI elősegíti a demencia kialakulását, de mi ezt nem tapasztaltuk” – mondta Gustafson.


Forrás: Medipress
2009. 12. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés