2023. Szeptember 29. péntek
A hasi elhízás és a szívinfarktus nagyobb kockázata közötti összefüggés nem újdonság, pontos okai azonban nem voltak tisztázottak. Japán kutatók CT-vizsgálattal kimutatták, hogy a koszorúerekben lévő, zsírral teli párnák okolhatók a fokozott rizikóért.

Ohasi Norihiko japán kutató és munkacsoportja Hiroshimában 427, koszorúér-betegségben szenvedő, vagy annak gyanújával élő, elhízott embert vizsgált komputeres tomográfiával.

szívinfarktus, erek, zsír

A szív és az erek tanulmányozására kidolgozott vizsgálat során a mellkas körül forgó, sugárzó fej 64 síkban készít röntgenképeket a szívről, és azokat a számítógép háromdimenziós képpé egyesíti. A térhatású felvételen jól láthatóak a koszorúerek és a bennük lévő, szűkületet okozó lerakódások az erek falán. A módszer azokat az érben kialakuló párnákat is láthatóvá teszi, melyekben még nem rakódott le mész, és éppen ezért ezek a szűkületek sérülékenyek: ha felszínük megpattan, a koszorúérben gyorsan kialakul az elzáródáshoz vezető véralvadék.

A párnák belsejében folyékony zsír található, mely igen erősen fokozza a véralvadást. Ha a zsírpárna felszakad és tartalma a véráramba kerül, másodpercek alatt megalvad a vér, elzárja az eret és a szívizomnak az a része, melyet ez a koszorúér látott el oxigénnel, gyorsan elhal, vagyis bekövetkezik a szívinfarktus.

A vizsgált betegeknek 61 százalékában észleltek még nem meszes zsírpárnákat. A japán kutatók azt is igazolták, hogy ezek a veszélyes érszakaszok főleg azokban a betegekben találhatók, akiknek sok a hasüregben lerakódott zsírszövete.

Az Amerikai Szívgyógyász Akadémia Cardiovascular Imaging című folyóiratában megjelent tanulmány szerzője, Ohasi professzor hangsúlyozza, hogy a hasüregben lévő zsírszövet kimutatásával időben megtehetők azok az intézkedések (életviteli változtatás vagy gyógyszeres kezelés), amelyekkel megelőzhetők lehetnek az olyan súlyos események, mint az infarktus vagy az agyi katasztrófa.


Forrás: MTI
2010. 10. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés