2024. Július 14. vasárnap
Hogyan működnek a sürgősségi fogamzásgátlók? -  Miért vénykötelesek a sürgősségi tabletták? -  Milyen kockázatok és mellékhatások fordulhatnak elő?
A nem megfelelő, esetleg teljesen hiányzó védekezés, elszakadt gumióvszer vagy elfelejtett fogamzásgátló tabletta esetén jöhet szóba a sürgősségi fogamzásgátlás, amely azonban dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa szerint a kevésbé rossz megoldás. Milyen esetekben lehet mégis ez a megfelelő megoldás és mikor érdemes tartós fogamzásgátló módszerre váltani? Íme, a válaszok a legfontosabb kérdésekre.

Hogyan működnek a sürgősségi fogamzásgátlók?

A sürgősségi fogamzásgátlás (vagy esemény utáni tabletta) a gyakorlatban egy tabletta bevételét jelenti, a szeretkezés utáni 48-72 órán belül. Működésének az az élettani alapja az, hogy néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe. Ez alatt a néhány nap alatt megakadályozható, hogy kialakuljon a méhben fejlődő terhesség. Éppen ezen folyamat időben történő megakadályozása miatt kell 3 napon belül orvoshoz kell fordulni, és segítséget kérni, hiszen itt minden esetben vényköteles szerekről van szó. Egy éjszakai baleset miatt nem kell felkelteni az ügyeletes orvost, de nem szabad szükségtelenül késlekedni a felkeresésével és a tabletta alkalmazásával, mert az befolyásolhatja a hatékonyságot. (Létezik 120 órás tabletta is, azonban a napok elteltével számolni kell az eredményesség csökkenésével.)Ha kicsúsztál az időből- sürgősségi fogamzásgátlás
Egyszerre csak egyetlen dózist – kiszereléstől függően egy vagy két tablettát – kell bevenni, függetlenül attól, hogy előzőleg hány védekezés nélküli együttlét történt. Több védekezés nélküli alkalom esetében azonban a sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatása is csökkenhet, amennyiben a legkorábbi együttlét már 4-5 napnál régebben történt.

Miért vénykötelesek a sürgősségi tabletták?

A sürgősségi módszer semmiképp sem helyettesítheti a tervezett védekezést. A nagy hormontartalmú tabletták csupán a „kevésbé rossz” megoldást képviselik a művi terhesség megszakításokhoz képest, amelyekből hazánkban évente több tízezer történik.
- A sürgősségi tabletta sárgatest-hormont tartalmaz, azonban jóval nagyobb adagban, mint a rendszeresen szedett alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettában található napi mennyiség – ismerteti dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa. - Nem véletlenül vénykötelesek az ilyen típusú szerek, ugyanis a felírás előtt az orvosnak meg kell vizsgálnia a hozzá fordulót, hiszen a tabletta veszélyeket is rejthet magában. Például, ha egy korábban létrejött, de eddig fel nem fedezett terhesség esetén vesz be egy nő ilyen tablettát, elabortálhat, vagy fejlődési problémát okozhat a magzatnál. Léteznek olyan betegségek, amely mellett nem lehet ilyen módszerrel élni, éppen ezért a hosszantartó betegségekről vagy kezelésekről mindig tájékoztatni kell az orvost.
Mivel itt nagy hormontartalmú tablettákról van szó, nem szabad rendszeresen ezzel a módszerrel élni! Gyakran ismételt, többszöri használat esetén komoly szövődmények léphetnek fel, mint a felborult ciklus, vérzészavarok, következményes gyulladások. Aki már egymás utáni két hónapban is élt ezzel az eszközzel, jobban teszi, ha rendszeresen szedendő fogamzásgátlóról egyeztet a nőgyógyásszal, ugyanis egy havi adagban kisebb a hormonmennyiség, mint néhány eseti készítményben.

Milyen kockázatok és mellékhatások fordulhatnak elő?

Leggyakoribb a hányinger és a hányás, de előfordulhat két menstruáció közötti pecsételő vérzés a tabletta alkalmazását követő napokban, amely rövid időn belül megszűnik. Ritkábban fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés léphet fel. Ezek a panaszok általában 24 órán belül megszűnnek. A menstruáció jelentkezésére a tabletta a legtöbb esetben nincs hatással. Ha azonban egy hétnél hosszabb késés adódik, felmerül a terhesség gyanúja, ezért ilyenkor ismét fel kell keresni a nőgyógyászt.
Azzal is tisztában kell tenni, hogy a sürgősségi tabletta nem véd a szexuális úton terjedő betegségektől és az alkalmazása utáni újbóli védekezés nélküli szeretkezésre már nem terjed ki a tabletta védő hatása!
Forrás: Nőgyógyászati Központ
2024. 01. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés