2024. Július 14. vasárnap
A hüvelygyűrű használata -  A fogamzásgátló hüvelygyűrű megbízhatósága -  A fogamzásgátló hüvelygyűrű előnyei és hátrányai
 A hormonális fogamzásgátlás évtizedes hagyományokra tekint vissza. Az egyik korszerű eszköze a fogamzásgátló tablettákkal megegyező hatóanyag-összetételű hüvelygyűrű.

A könnyen, orvosi közreműködés nélkül felhelyezhető rugalmas gyűrűből fokozatosan hormontartalmú hatóanyag szabadul fel, ám lényegesen kisebb mennyiségben, mint a fogamzásgátló tablettákból. Ez a tulajdonsága annak köszönhető, hogy a gyűrű hatóanyagának nem kell „megjárnia” a szervezet emésztő- és méregtelenítő rendszerét – helyileg felszívódó hatásmechanizmusából adódóan.

A hüvelygyűrű használata

A csökkentett hormontartalom – 15ug etinilösztradiol/nap – mellett a fogamzásgátló gyűrű másik előnye, hogy nem igényel napi szintű odafigyelést. A felhelyezett gyűrűből a hatóanyag 21 napon át fokozatosan és folyamatosan, egyenletes mennyiségben szívódik fel a hüvely nyálkahártyáján keresztül, mely a petefészek működésére és a hüvelynyálkahártya állagára, kémhatására hat.

21 nap után a gyűrűt el kell távolítani (a menstruáció idejére), majd hét nap szünetet követően új gyűrűt kell felhelyezni.

Tekintettel arra, hogy a hüvely felső harmadának érzékenysége csekély a mechanikus ingerekre, a felhelyezett hüvelygyűrű gyakorlatilag nem érzékelhető. Szexuális együttlét idejére sem szükséges azt eltávolítani.

A fogamzásgátló hüvelygyűrű megbízhatósága

A statisztika szerint a hüvelygyűrű fogamzásgátló megbízhatósága (a fogamzásgátló tablettákéhoz hasonlóan) megközelítőleg 91 százalékos. Hivatalosan egy hüvelygyűrű használhatósági ideje 21 nap. Tekintettel arra, hogy egyénenként, illetve különböző életszakaszokban változó lehet a menstruációs ciklus hosszúsága, az eszköz mégis négyheti hatóanyagot tartalmaz. Ezt követően azonban már jelentősen megnő a teherbeesés valószínűsége.

A fogamzásgátló hüvelygyűrű előnyei és hátrányai

Előnye az egyszerű felhelyezhetőség, a 21 napos hatástartam, a szervezet (tablettás fogamzásgátláshoz képest) alacsonyabb hormonterhelése, kevés mellékhatás és a fogamzóképesség gyors visszaállása a gyűrű eltávolítását követően.

Egyéni kockázati tényezők hiányában, évenkénti orvosi ellenőrzés mellett a hüvelygyűrű hosszú távon, éveken át is biztonsággal alkalmazható.

Hátránya, hogy mint minden hormontartalmú fogamzásgátlónak, a gyűrűnek is lehetnek mellékhatásai – mint például fejfájás vagy a megnövekedő vérrögképződési hajlam (trombózis) –, illetve nem szabad megfeledkezni eltávolításáról a 21. napon.

 

Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a fogamzásgátló hüvelygyűrű semmilyen védelmet nem nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel szemben.

  Amennyiben fogamzásgátló hüvelygyűrűt szeretne használni, forduljon nőgyógyászához, aki megvizsgálja, majd – amennyiben a vizsgálat alapján nem látja akadályát – receptre felírhatja az eszközt. Az orvos személyre szabott tájékoztatást is ad a hüvelygyűrű helyes használatáról, illetve időpontot javasol kontrollra.


Forrás: egeszsegvonal
2022. 12. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés