2024. Június 18. kedd
A gyomor megnyugtatására már régóta alkalmazott gyömbér a kemoterápia mellékhatásait is enyhítheti, a fűszernövény ugyanis segít leküzdeni a kemoterápiás gyógyszerek által kiváltott hányingert – számoltak be kutatók.

A tudósok szerint a gyömbér kis adagban segített a leginkább. „A betegek mindig azt kérdezik, mit tehetnének a tünetek enyhítésére. A gyömbért pedig már évezredek óta használják mindenféle gyomorbántalomra” – mondta Richard Schilsky, az amerikai klinikai onkológiai társaság elnöke, a Chicagói Egyetem leukémiaspecialistája.

gyömbér, kemoterápia, mellékhatás

A Rochesteri Egyetem kutatói 614, a rák különböző típusaiban szenvedő embert vizsgáltak, akik kemoterápiás kezelés alatt álltak, és hagyományos hányingerellenes gyógyszereket kaptak a kezelés mellékhatásaként fellépő tünet enyhítésére. A kísérlet során e helyett a betegek egy része placebót, másik része kapszulába töltött gyömbérport kapott három különböző dózisban. A páciensek hat napon át szedték a kapszulákat, három nappal a kezelés előtt kapták az első adagot.

”Mindhárom adagolás hatékonynak bizonyult a hányinger csökkentésére” – mondta Schilsky. A két kisebb adag, a fél-, illetve az egygrammos dózis azonban hatékonyabb volt a legnagyobb, másfélgrammosnál – számolt be a rochesteri csoport.

A kísérletet vezető Julie Ryan szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a gyömbér miként csökkenti a kezeléssel járó hányingert a betegeknél. Azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy hasonló hatás például a gyömbéres süteményekkel is elérhető, attól függően, hogy az adott étel mennyit tartalmaz a növényből.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés