2022. Október 01. szombat
Egyre több amerikai nő dönt úgy, hogy nem vállal gyereket – derült ki egy most közzétett jelentésből, ami azt is megállapította, hogy a gyermekvállalási hajlandóság összefügg az iskolai végzettséggel.

A Pew Research Center megállapítása szerint a negyven fölötti amerikai nők mintegy 20 százalékának nincs gyereke, míg az 1970-es években ez az arány csak 10 százalék volt. A központ az Egyesült Államok népszámlálási irodájának ide vonatkozó felmérésének adatait elemezte.

gyermektelen, nők

2008-ban a 40 és 44 év közötti, fehér nők mintegy 20 százaléka volt gyermektelen, a spanyol ajkúaknál 17, az ázsiai nők körében pedig 16 százalék volt ez az arány. A gyermektelenségi arány 1994 óta a legnagyobb mértékben a fekete és a spanyol ajkú nők körében emelkedett, több mint harminc százalékkal, míg a fehér nőknél csak 11 százalékkal nőtt a gyerek nélkül élők aránya.

A gyerektelenség aránya az iskolázottsággal is összefügg a felmérés szerint. A középiskolát végzettek 17 százalékának nem volt a megkérdezés időpontjáig gyereke, míg a főiskolát végzettek 24 százalékának. A legmagasabb iskolai végzettségű nőknél azonban megfordult a korábbi trend: 1994-ben 31 százalékuk volt gyerektelen, 2008-ban pedig csak 24 százalékuk.

Mint D'Vera Cohn, a jelentés társzerzője rámutatott, a karriert választó nők közül sokan élnek a döntés jogával, és nem vállalnak gyereket. Ugyanakkor egyre kevesebben gondolják azt is, hogy a jó párkapcsolathoz szükséges lenne a gyerek: 1990-ben még a megkérdezettek 65 százaléka vélekedett úgy, hogy a gyerekvállalás nagyon fontos a jó házassághoz, 2007-ben azonban már csupán a válaszadók 41 százaléka értett ezzel egyet.


Forrás: MTI
2010. 06. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés