2024. Február 26. hétfő
Miből mennyit? -  A kóros soványság veszélyei
Egy brit felmérés szerint a bölcsődések egy része túl sok zöldséget és gyümölcsöt kap, keményítőtartalmú szénhidrátokból pedig kevesebbet, mint amennyi az energiaigényük lenne. Az egészséges táplálkozásról szóló üzenetek ennyire összezavartak volna bennünket arról, hogy mit egyen a gyerek?

Míg a felmért, 29 angliai tanácsi bölcsőde némelyikében túl nagy adagokat tálaltak fel a gyerekeknek, vagy túl sós ételeket, máshol a kicsik egyszerűen nem kaptak eleget. A jelentés rámutatott, hogy gyakran a szülők – akik előtt folyamatosan a gyermekkori elhízás réme lebeg – maguk gyakorolnak nyomást a gondozókra, hogy csökkentsék a gyermekek kalóriabevitelét. A Nemzeti Bölcsőde Szövetség szerint ez egyre növekvő problémát jelent.

„A szülők tisztában vannak az egészséges táplálkozás jelentőségével az elhízás megakadályozásának elkerülésére, de emiatt gyakran esnek abba  a túlzásba, hogy szigorú, zsírszegény diétára fogják gyermeküket – mondta Purnima Tanuku elnök. Az öt év alatti gyerekeknek speciális igényeik vannak, nem szabad zsírszegény diétára fogni őket, mivel növekvő testüknek szüksége van a zsiradékokra és a szénhidrátokra. Egész egyszerűen a felnőttek számára javasolt alacsony kalória- és magas rosttartalmú ételek nem felelnek meg az öt éven aluliaknak.”

Túl egészséges étrend

Miből mennyit?

Ez a korcsoport a gyors növekedése miatt sokkal több kalóriát igényel – természetesen a testméreteik arányában – mint egy felnőtt. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyerekek zsírégetése sokkal gyorsabb, mint a felnőtteké, ezért a sovány tej és más zsírszegény tejtermékek maradjanak ki az étrendjükből ebben az életkorban. „A szülőknek nem kellene annyira idegenkedniük a pudingtól. A piskóta és a sodó jó desszert, még ha meglepően hangzik is” – állítja Jessica Williams, gyermekdietetikus, aki szerint ez sokkal jobb, mintha egy maroknyi kekszet kínálunk fel az étkezések között.

„A vörös húsról szóló tájékoztatással is gondok vannak. Szégyen-gyalázat, hogy a szülők ennyire rettegnek tőle, pedig a legjobb forrása a vasnak. A vashiányos vérszegénység pedig különösen gyakori a kicsik között.”

A teljes kiőrlésű gabonák és a magas rosttartalmú ételek visszafogott mennyiségben megfelelnek, de anélkül lakik jól velük a gyerek, hogy megkapná a szükséges kalóriamennyiséget belőlük. A könnyen emészthető fehér kenyér, amit sokan táplálkozási szeméttelepnek tekintenek, nem feltétlenül rossz választás a gyerekek számára, főként, ha reggelire teljes őrlésű gabonapelyhet ettek. „És amíg az ötször egy nap üzenete még mindig jelen van, a gyerek adagját nem kell csak azért csökkenteni, hogy maradjon hely más, fontosabb tápanyagoknak is. Gyümölcsből és zöldségből még akkor sem kapják meg a megfelelő energiamennyiséget, ha halmokban tuszkolják le a torkukon.”

A kóros soványság veszélyei

Fennáll a veszélye annak, hogy a gyermekkori elhízásnak szentelt kitüntetett figyelem miatt a túlságosan kis súlyú társaikról teljesen el is feledkeznek. Tanulmányok kimutatták, hogy aki gyermekként tartósan túl sovány, annál kognitív elmaradások és csontfejlődési rendellenességek jelentkezhetnek. A közegészségügyi előírások kidolgozóinak figyelmét már többször felhívták arra, hogy a testtömeg-skála két végén elhelyezkedőket is vegyék figyelembe a gyermekegészségügyi prioritások megfogalmazásánál.

„Azt hiszem, fennáll annak veszélye, hogy az elhízással kapcsolatos megszállottságunk miatt figyelmen kívül hagyjuk ezeket a gyerekeket. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a későbbi kockázatok szempontjából megfelelő mércéket használunk a kis gyermekek testsúlyával kapcsolatban. – mondta Helen Crawley a Városi Egyetemről, a Caroline Walker Trust igazgatója, mely a megfelelő táplálkozást hirdeti. Sokkal jobban oda kellene figyelnünk. A kisgyermekkori szegényes táplálás összefüggésbe hozható a tartós kognitív károsodással, a gyerek pedig sosem éri el teljesítőképessége csúcsát. A felnőttkori testmagasságban is elmaradás mutatkozhat. Ez nem azt jelenti, hogy az óvodások elhízása nem jelent gondot, de fontos, hogy az egész népességre vonatkozó egészséges táplálkozás előírásait a szülők ne alkalmazzák az egészen kicsikre.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés