2024. Július 25. csütörtök
Egy vizsgálat kimutatta, hogy a viselkedési problémákkal küzdő gyerekek szüleinek közel fele nem osztja meg ilyen jellegű problémáit a gyerekorvosával, pedig tőle megfelelő segítséget kaphatna a témával kapcsolatban.

Közel 1300 öt és tizenhét év közötti gyermeket nevelő szülővel készítettek felmérést, mely során kiderült, hogy csupán 37 százalékuk beszélt a gyerekorvossal akkor, ha gyermekénél a kortársaihoz képest súlyosabb magatartásbeli problémákat tapasztalt, vagy azt látta, hogy gyermeke az átlagnál szorongóbb. Pedig a gyerekek lelki egészsége nagyban kihat a fizikai állapotukra, ezért is lenne fontos az ilyen jellegű tüneteket megosztani a szakemberrel, aki megfelelő segítséget tudna nyújtani, és így időben kiderülnének olyan problémák, mint a depresszió vagy éppen a figyelemzavaros hiperaktivitás.

A felmérésből az is kiderült, hogy azok a szülők, akik nem beszéltek az orvosukkal, azért tettek így, mert vagy nem érezték annyira komolynak a helyzetet (50 százalék), vagy azt gondolták, hogy maguk is meg tudják oldani a problémát (40 százalék), vagy mással akartak konzultálni erről a kérdésről (30 százalék). A szülők 60 százaléka hozzátette, hogy amennyiben egy hónapnál hosszabb ideig tapasztalná gyermekénél azt, hogy szokatlanul levert, akkor már beszélne erről az orvossal. A szakemberek javaslata az, hogy két jelre érdemes odafigyelni, és ezekben az esetekben a szakembert is bevonni a problémába: az egyik, ha a viselkedése eltér a tőle megszokottól, a másik, ha jelentősen eltér a kortársaiétól.


Forrás: Medipress
2015. 05. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés