2024. Július 25. csütörtök
Csokievés szakszerűen -  Nem csak finom, egészséges is
A csokoládét mindenki szereti, így van ezzel Gianni Annoni is, szerinte azonban nem ismerjük elég jól a közkedvelt édességet, ezért éttermében egy csokikóstoló keretében ízutazásra vitte a sajtó képviselőit.

A népszerű tévés személyiség és étteremtulajdonos szerint egy falatka csokoládé elfogyasztása valóságos ízutazás, és még inkább az lehet egy csokoládékóstoló, melynek megszabott szabályai és menete van – Gianni ezt ismertette meg velünk az Édességgyártók Szövetsége által szervezett eseményen.

Gianni Annoni csokoládé csoki

Az eleinte az aztékok által italként fogyasztott, majd a 16. században a spanyol hódítók által is megkóstolt és Európába hozott csokoládé sok szempontból egyedülálló étel, például ez az egyetlen, ami testhőmérsékleten olvad, és íze akár 45 percen át megmaradhat a szájban.

Csokievés szakszerűen

Gianni elmondta, hogy a tejcsokoládét legideálisabb 18, az étcsokoládét pedig 25°C-os hőmérsékleten fogyasztani, ha pedig többféle csokit kóstolunk, elsőként a tejes változatokkal érdemes kezdeni, és így haladni az egyre magasabb kakaótartalmú étcsokik felé. A kóstolás első lépése a csokoládé szemrevételezése legyen, a csoki színe és fénye ugyanis sokat elárulhat a minőségéről, egy jóféle étcsokoládénak akár még vöröses színe is lehet. Ha felszínén fehéres, matt elszíneződést találunk, ne aggódjunk, az csupán azt jelenti, hogy a csokit az ideálisnál magasabb hőmérsékleten tárolták, és emiatt kicsapódott a kakaóvaj, de ez az ízt szerencsére nem befolyásolja. A csoki felszínén található érdesebb cukorkicsapódás azonban már a csoki ízét is érintheti, és akkor fordul elő, ha a túl hidegen tároltuk. Csokoládét hűtőbe tenni tehát vétek.

A csoki megszagolása után jöhet a kóstolás: ehhez le kell törni belőle egy darabot. Ha a csokoládé szétesik, az rosszabb minőségre utalhat. A megkóstoláskor a csokoládét először hagyni kell kicsit olvadni a szánkban, csak utána szabad megrágni, hogy az ízek fokozatosan bontakozzanak ki.

A csokikóstoló során kiderült, hogy Gianni minden csokoládét imád – legjobban természetesen mégis az olasz csokikat –, és hogy igazi ínyenc, aki olyan különleges ízeket is kedvel, mint a csokoládé és egy sokáig érlelt, jó minőségű balzsamecet szokatlan párosítása, amit az újságírókkal is kipróbáltatott, és amivel egyöntetű sikert aratott.

Nem csak finom, egészséges is

A Gianni által a csokoládéról elmondott pozitívumokat Győrki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakembere is alátámasztotta. A csokoládé vitaminokat, antioxidánsokat, polifenolokat tartalmaz, és számos előnyös élettani hatással jár: erősíti az immunrendszert, élénkítő és hangulatjavító hatású; 100 gramm étcsokoládé pedig olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, hogy a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lesz alacsonyabb.

Az előnyös tulajdonságok érvényesüléséhez érdemes azonban jobb minőségű étcsokoládét fogyasztani, ami kevésbé is hizlal, mint pl. a tejcsokoládé, és az is fontos, hogy a csokievést ne vigyük túlzásba. A dietetikus szerint egészséges testtömegű ember heti 2-3 alkalommal nyugodtan fogyaszthat csokit, ha pedig valaki sportos életmódot él, akár még gyakrabban is.


Szerző: Zsadon Sára
2007. 09. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés