2023. December 10. vasárnap
Megnövekszik a rákkeltő és a másfajta méreganyagok szintje azoknak a nemdohányzóknak a vizeletében, akik egy órán keresztül osztoznak egy dohányossal az utastéren – derül ki egy friss kutatásból.

A passzív dohányzás már egy óra alatt is nyomot hagyhat a szervezetben, megemelve a karcinogén és egyéb méreganyagok szintjét. A nemdohányzók átlagosan három szál cigaretta füstjének voltak kitéve a vizsgálat során. A Kaliforniai Egyetem tudósai szerint eredményeik arról tanúskodnak, hogy az autóban terjengő füst különösen nagy egészségügyi kockázatot rejt. Az utasok testében több butadiént, akrilonitrilt, benzolt és etilén-oxidot találtak. Ez a vegyszercsoport a dohányfüst fő összetevői közé tartozik, és felelős a cigaretta okozta betegségekért – fogalmazott a szerzőként közreműködő Neal Benowitz professzor. „A mi kutatásunk az első, mely közvetlenül azt vizsgálta, hogy ezek a méreganyagok megjelennek-e a passzív dohányosoknál. Arra a következtetésre jutottunk, hogy már a dohányosokkal egy autóban ülés is veszélyes mennyiséget juttat a szervezetbe, növelve ezáltal a rák, a szív- és a tüdőbetegség kockázatát” – tette hozzá Benowitz.

A szakértők 14 nemdohányzót vettek górcső alá, akik a jobb hátsó ülésen foglaltak helyet, dohányzó sofőr mögött. Utóbbiak egy óra alatt három szál cigarettát szívtak el, 10 centiméterre lehúzott ablakok mellett. „Ebből az következik, hogy az embereknek, különösen a gyerekeknek és a krónikus betegségben szenvedő felnőtteknek, tisztában kell lenniük a passzív dohányzás káros hatásaival. Főleg azoknak, akik asztmával vagy szívproblémával élnek” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Gideon St. Helen. A kutatócsoport azonban óva int az eredmények általánosításától, mivel a kísérlet álló járműben történt, aminek a légcseréje enyhébb, mint menet közben. A tanulmány a Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szaklapban jelent meg.


Forrás: Medipress
2014. 11. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés