2024. Július 18. csütörtök
Felnőttek esetében úgy tűnik, hogy a passzív dohányzás és a kettes típusú cukorbetegség kialakulása összefüggésben áll egymással - derült ki egy új felmérésből.

A kettes típusú cukorbetegség többnyire felnőtt korban alakul ki, leggyakrabban genetikai okok miatt, vagy túlsúly és az egészségtelen életmód következtében. Ezek mellett azonban úgy tűnik, hogy a passzív dohányzás is szerepet játszhat a betegség létrejöttében.

Cigaretta csokor

A kutatók átnézték az amerikai Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés korábbi vizsgálatainak adatait, amely összesen 6 300 felnőtt egészségi állapotát kísérte figyelemmel 2001-és 2006 között. Az elemzést végzők azt találták, hogy azok között, akik passzív dohányzásnak vannak kitéve, a füstmentes környezetben élőkhöz képest több a diabéteszes, és a BMI (testtömeg index) alapján több a túlsúlyos is. A passzív dohányosok esetében ráadásul magasabb volt az inzulinrezisztenciás emberek aránya is - ami idővel kettes típusú diabéteszhez vezet - és általában emelkedettebb  volt az éhgyomorra mért vércukorszintjük. A dohányosokkal szemben azonban a nemdohányzóknak alacsonyabb volt a testtömeg indexük.

A kutatók, bár rávilágítottak a passzív dohányzás és a kettes típusú diabétesz közti kapcsolatra, az ok-okozati összefüggést még nem bizonyították. "További vizsgálatokra van szükség, hogy eldönthessük, a passzív dohányzás cukorbetegséget okoz-e" - fűzte hozzá Dr. Theodore Friedman a Charles R. Drew Egyetem kutatója.


Forrás: Medipress
2012. 07. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés