2024. Július 13. szombat
A tuberkulózis kialakulásának valószínűségét a passzív dohányzás is növeli hongkongi hongkongi kutatók szerint.

A tbc (tuberkulózis) cseppfertőzéssel terjedő betegség, amely elsősorban a tüdőt támadja meg, de emellett majdnem az összes szervet érintheti. A cseppfertőzéssel terjedő, amúgy védőoltással megelőzhető és gyógyítható betegség napjainkban ismét terjed, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a kialakulásáért felelős baktériumoknak újabb, az antibiotikumoknak ellenálló változatai bukkantak fel.

tbc, passzív dohányzás

Egy hongkongi kutatásban több mint 15 ezer idős nő adatait rögzítették a résztvevők haláláig, vagy legalább öt éven át. Az eltelt idő alatt 117 nőnél fejlődött ki aktív tbc, 69-et laboratóriumban is igazoltak.

A Chi C. Leung vezette kutatócsoport megállapította, hogy a tbc másfélszer nagyobb eséllyel alakult ki azoknál a nőknél, akik dohányzó férjük mellett passzív dohányosként éltek, szemben azokkal, akik nem dohányzó lakásban éltek.

A szakemberek szerint a passzív dohányzás a tbc-s esetek 14 százalékáért felelt.

A tanulmányban a passzív dohányzás más káros hatásait is megfigyelték, gyakoribb volt például a dohányos férj mellett élő nőknél az egyes obstruktív tüdőbetegségek, valamint a cukorbetegség aránya is.


Forrás: MTI
2010. 02. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés