2024. Április 16. kedd
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a gyógyszeres kezelésnek ellenálló tbc sokkal gyorsabban terjed, mint ahogy azt a szakemberek korábban gondolták.

A WHO jelentése szerint egyes országokban a kezelésnek ellenálló tbc-baktérium elterjedtsége meghaladta a minden képzeletet felülmúló 20%-ot. A legtöbb esetet Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban rögzítették, ahol a tbc-s betegek 22,3 %-ánál a kórokozó baktérium ellenállt a betegség elleni gyógyszeres kezelésnek.

gyógyszerrezisztens tbc

A szakemberek a kiterjedten terápiarezisztens tbc (XDR-TBC) eseteit is aggódva figyelik; eddig 45 országban mutatták ki ezt a látszólag kezelhetetlen baktériumfajtát. A WHO jelentése 2002 és 2006 között gyűjtött adatokból készült, de problémát jelent, hogy ezek csak a világ országainak nagyjából feléből származnak, Afrikából például csak hat ország szolgáltatott adatokat, pedig a kontinens különösen veszélyben lehet, hiszen a tbc gyakran jár együtt az AIDS-szel.

A tbc viszonylag könnyen terjed cseppfertőzéssel, pl. köhögés, tüsszentés által. „A gyógyszereknek többszörösen ellenálló tbc a világ összes lakóját fenyegeti." – nyilatkozta Mark Harrington, a Kezelési Akciócsoport elnevezésű független szervezet főigazgatója. „Nem olyan, mint a HIV vírusa, melyet csak bizonyos tevékenységek során lehet elkapni. A tbc elkapásának veszélye fennáll mindenki esetében, aki akár csak vonatra, vagy repülőre száll.”

Szakértők szerint egy esetleges járvány elkerüléséhez új gyógyszerek kifejlesztésére van szükség, továbbá új diagnosztikai tesztekre is, melyek hamarabb kimutatják a gyógyszeres kezelésnek ellenálló tbc-baktériumokat.


Forrás: Medipress
2008. 03. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés