2024. Április 16. kedd
A kisebb visszaesés ellenére a baktérium által terjesztett fertőző betegségek közül világszerte még mindig a tuberkulózis (tbc) okozza a legtöbb halálesetet – hangsúlyozták tudósok a tuberkulózis világnapja közeledtével.

Az ellenálló kórokozó miatt, amelyen nem fognak a hagyományos kezelések, nő a betegség kockázata – mondták német szakemberek Berlinben. Németországban összességében csökkent a tuberkulózisban szenvedők száma, Hamburgban és Berlinben ugyanakkor nőtt a megbetegedések aránya. Különösen a külföldön születetteket, és a szegénység vagy éppen a kor miatt gyengébb ellenálló képességgel bírókat veszélyezteti a betegség.

tuberkulózis, tbc

„A külföldi származású emberek számára ötször nagyobb annak a veszélye, hogy tuberkulózisban halnak meg, mint azoknak, akik Németországban születtek” – mondta Walter Haas, a Robert Koch Intézet munkatársa. A szakembereknek még mindig meg kell küzdeniük azzal a ténnyel, hogy a tbc kezelése hónapokig tart és nagy fegyelmet követel. „A külföldön született betegek esetében kétszer nagyobb a kezelés megszakításának aránya” – jegyezte meg Haas. Végzetes spirálként a  megszakított kezelések pedig csak növelik a kórokozók ellenállását.

Világviszonylatban még drámaibb a helyzet. Azokban az országokban, ahol magas a HIV-esetek száma, az emberek a tbc-vel szemben is kiszolgáltatottabbak. A problémás övezetnek számító Közép-Ázsia és Kelet-Európa mellett szakértők szerint két további nagy „vakfolt” van: Kínából és Indiából sem érkeznek megbízható számok a tuberkulózisban szenvedő betegekről.

„Világszerte laboratóriumokra és hálózatokra van szükség ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban diagnosztizálják a tbc-t és megtörjék a terjedést” – hangsúlyozta Sabine Rüsch-Gerdes, a borsteli nemzeti mikobaktérium-központ munkatársa. A betegséget ugyanis csak így lehet feltartóztatni, megelőző oltás továbbra sincs. Az utóbbi években sokat javultak a gyógyszerek, így a cél a terápia lerövidítése lehet – mondta Walter Haas.

Az összességében kis mértékben csökkenő számok azonban a tudósok szerint nem jelenthetik a riadó lefújását, továbbra is ismeretlen ugyanis az érintett gyerekek száma.


Forrás: MTI
2009. 03. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés