2024. Március 03. vasárnap
Az ultraibolya fény akár 70 százalékkal is csökkentheti a tbc (tuberkulózis) terjedését a kórházakban és az orvosi várótermekben, állítja egy tanulmány. A kékes fény még a veszélyes gyógyszerrezisztens törzseket is elpusztítja.

Évente több, mint kilencmillióan fertőződnek meg a tuberkulózissal, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint közel kétmillióan halnak bele a betegségbe, főként a szegény országokban. Köhögés vagy tüsszentés során a tbc-baktériumok apró cseppek formájában jutnak a levegőbe, ezek a kórházakban megfertőzhetik a látogatókat, a személyzetet és a többi beteget is.

tbc, tuberkulózis, UV-fény

Roderick Escombe, a londoni Imperial College kutatója és munkatársai tengerimalacokat vizsgáltak egy perui tbc/HIV osztály keringetett levegőjében. Az állatok egyik csoportját UV-sugárzásnak is kitették, egy másikat pedig negatív ionizátoros légtisztítóval ellátott térben tartották. A kontrollcsoport tengerimalacainak több, mint egyharmada kapta el a betegséget, az UV-fénnyel kezelt csoportból azonban mindössze 9,5 százalék. Az ionizátorok 14 százalékra csökkentették a fertőződési arányt.

Egyetlen, a mennyezetről lelógó ultraibolya-C fényforrás – egy levegőt keverő ventilátorral – , DNS-üket károsítva felfüggesztette a baktériumok működését, így azok nem tudnak fertőzni, növekedni vagy osztódni. Az ultraibolya fényt már használják az üres mentőautók és műtők fertőtlenítésénél.

A tbc főként az olyan szegény országokban sújt le, amelyekben hiányoznak az erőforrások a gyors diagnózishoz, elkülönítéshez és kezeléshez. A gyógyszerrezisztens tbc is sokkal gyakoribb a fejlődő országokban. Az UV-C olcsó megoldást jelenthet a betegség elleni védekezéshez.

„A fényforrást elég magasra kell tenni, hogy a betegek és a személyzet ne kapjon túl nagy dózist a sugárzásból – figyelmeztetett Catherine Noakes, a Leedsi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. A legnagyobb hatékonyság elérése érdekében a szellőztető rendszereknek folyamatosan áramoltatniuk kell a sterilizált levegőt a betegek szintjére, a potenciálisan fertőző levegőt pedig fel a fényforrás felé.”


Forrás: Medipress
2009. 03. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés