2024. Május 21. kedd
A gyermekek meglepően gyakran sérülnek meg a fürdőkádban vagy a zuhany alatt – állapította meg egy amerikai vizsgálat. Azt gondolnánk, hogy a forrázás és a fulladás a két leggyakoribb veszély, azonban korántsem ez a helyzet.

A Nemzeti Gyermekkórház szakértői szerint sokkal gyakoribb baleset a kádban az elcsúszás és az esés: az USA-ban évente 43 ezer gyermek kerül miattuk a sürgősségi osztályokra, ez átlagosan 120 gyermeket jelent naponta.

fürdés, baleset

A legtöbb esetben van szülői felügyelet, azonban mivel ezek a balesetek nagyon gyorsan történnek, nem lehet elég gyorsan reagálni rájuk. Éppen ezért javasolják, hogy használjunk csúszásgátlót mind a kádban és a zuhanyban, mind kilépőnek, emellett szereljünk fel kapaszkodókat, amelyekbe a gyermekek a kádból való ki- és beszállás során belekapaszkodhatnak.

A legtöbb sérülés 4 éves kor alatt és az arcon történik. „Ez azért van így, mert a kisgyermekek a legtöbbször előre dőlnek, mivel súlypontjuk viszonylag magasan van, ezért az arcukat ütik be” – magyarázta Dr. Gary Smith a gyermekkórház munkatársa, aki kollégáival arra szólítja fel a kádak gyártóit, hogy a sérülések számának csökkentése érdekében termékeiket eleve kevésbé csúszós anyagokból készítsék.


Forrás: Medipress
2009. 07. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés