2021. Szeptember 23. csütörtök
Veszélyek a vízben -  Figyelmeztető tünetek  -  Fontos a helyes fültisztítás  -  Természetes fültisztítás Vaxol fülspray segítségével -  Tanácsok a nyári időszakra
A fülgyulladásról azt gondoljuk, hogy az őszi-téli hónapok betegsége, pedig fülfájdalom nyáron is jelentkezhet. Gyakran a tavaszi elhúzódó náthás megbetegedések, vagy allergia szövődményeként, de a panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja.

Az elhúzódó megfázások következtében kialakuló fülgyulladás különösen gyermekkorban gyakori panasz. A jelenség oka, hogy gyermekeknél a fülkürt még jóval rövidebb, a laza környéki kötőszövetek duzzanata miatt gyulladásban gyorsabban elzáródik, lefutása kedvezőtlenebb, mint felnőttkorban – magyarázza dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Éppen ezért gyermekeknél különös figyelmet kell fordítani nátha esetén az orrváladék gyakori és alapos leszívására. Az allergiás betegek jellegzetes panasza az orrdugulás, melyet az orrnyálkahártya duzzanata is okozhat. Ez az állapot, amennyiben tartósan fennáll, szintén hozzájárulhat a fülgyulladás kialakulásához.

Fülzsír2

Veszélyek a vízben

A nyári kánikulában igazán jól esik egy hűsítő csobbanás. A vízben való tartózkodás ideje alatt szinte elkerülhetetlen, hogy tetőtől-talpig vizesek ne legyünk és bizony gyakori az is, hogy a fülünkbe víz kerül. Rendszeresen a hallójáratba jutó - különösen a klóros - víz gyulladást okozhat. Ennek oka, hogy huzamosabb idő elteltével, a víz leoldja a hallójárat felületi savas védőrétegét, a felületes hámréteg felázik, fellazul, ezáltal a hám védő funkciója meggyengül, a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út.

Figyelmeztető tünetek

A tünetek hasonlóak lehetnek különböző fülbetegségeknél, de a tartós fájdalom vagy halláscsökkenés mindig figyelmeztető jel. Halláscsökkenést okozhat az egyszerű fülzsír, de a középfülgyulladás vagy hallójárat-gyulladás is. Fájdalommal jár a fülkürt hurut, a középfül gyulladása, valamint a hallójárat-gyulladás. A tünetek lehetnek egészen enyhék: elesettség érzés, bágyadtság, hőemelkedés, a fül nyomásérzékenysége jelentkezhet. A fertőzés előrehaladtával a tünetek erősödnek, magas láz, erős fájdalom, középfülgyulladás esetén a dobhártya kiszakadásával gennyes fülfolyás is kialakulhat. A panasz mértéke alapján otthon nehéz eldönteni, mennyire súlyos a baj, milyen jellegű a fülgyulladás, ezért fülfájdalom vagy halláscsökkenés esetén mindig forduljunk orvoshoz!

Fülzsírdugó ellen: Vaxol fülspray >>

Fontos a helyes fültisztítás

A hallójárat bőrében levő faggyúmirigyek a hámot bevonó védőréteget termelnek, melynek eltávolítása felesleges, sőt káros lehet. A hallójárat külső részén termelődő váladék a bőrvédelem szempontjából fontos, és élettani jelentősége van. A fülzsír jelenléte tehát minden ember fülében természetes, és minél többet törölgetjük, annál több termelődik. Tisztításhoz használjunk néhány csepp paraffinolajat vagy a gyógyszertárban recept nélkül kapható fülzsíroldó sprayk is megkísérelhetők. A kisgyermek szűk hallójáratába nem ajánlott semmilyen eszközzel benyúlni, ez különösen vonatkozik a fültisztító pálcikára. Kisgyermeknél a pálcikán lévő vattát babaolajjal átitatva a fülkagyló redőit érdemes körbetisztítani. Ha a gyermek fokozott fülzsírtermelésre hajlamos, célszerű időnként a patikában recept nélkül kapható fülspray segítségével orvosolni a problémát. 

Természetes fültisztítás Vaxol fülspray segítségével

A Vaxol® fülspray biztonságos és hatékony szer a fülzsír fellazítására és természetes úton történő eltávolítására. Használatával ritkábban szükséges a fület kimosni, a fülmosás könnyebben végezhető. Klinikai vizsgálat igazolja, hogy a Vaxol® fülspray alkalmazásával megelőzhető a hallójárat szárazsága okozta fülviszketés. A Vaxol® fülspray adagolt olívaolaj permetet juttat a külső hallójáratba. Az egységnyi mennyiségű olajpermet egyenletesen vonja be a hallójáratot anélkül, hogy a túl sok olaj dugulás érzetét keltené. Használata könnyű és kényelmes, nincs túladagolás és a kifolyó olaj okozta kellemetlenség.

A rendszeresen használt Vaxol fülspray a keletkező fülzsírt elfolyósítja és segíti a spontán távozást, megelőzi a fülzsírdugó kialakulását.

 

Tanácsok a nyári időszakra

- Ügyeljünk rá hogy víz, vagy tengerparton homok, ill. egyéb szennyeződés ne juthasson a hallójáratába fürdés közben! Ha mégsem sikerül elkerülni, mielőbb távolítsuk el a fülből, mert komoly gondot okozhatnak.

- Hasznos lehet még az úszósapka, de még inkább az úszáshoz kialakított füldugó használata, fülgyulladásra hajlamos egyének esetében.

- Fontos az úszás befejezése után a fej oldalra fordításával, a hallójáratban esetleg bent maradt víz kirázogatása, a hallójárat kiszárítása.

- Elhúzódó felső légúti fertőzés, vagy allergia okozta orrdugulás, orrfolyás kezeléséhez kérjük szakorvos segítségét, hogy a komolyabb szövődményeket megelőzzük!

 

Szponzorált tartalom


Forrás: www.fulorrgegekozpont.hu

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés