2024. Április 15. hétfő
Gyerekeknél is elvégezhető – de nem minden esetben -  Mit jelentenek a számok az allergia tesztek nevében? -  Honnan tudhatom, hogy melyik tesztre van szükségem?
Az elhúzódó náthás tünetek, rendszeres hasfájás, kiütések allergia tünetei is lehetnek. Az IgE alapú allergia vérvizsgálat alkalmas légúti allergiák -például poratka, parlagfű, háziállat- és ételallergiák kivizsgálására. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mit kell tudni a tesztekkel kapcsolatban.

Gyerekeknél is elvégezhető – de nem minden esetben

Allergia vizsgálat vérből gyerekeknél is végezhető. Fontos azonban tudni, hogy a még ki nem alakult allergia kimutatására, az allergiás hajlam előrejelzésére nem alkalmas. A vizsgálat az IgE anyag szintet méri, amely csak akkor kezd el termelődni a szervezetben, ha a gyermek már találkozott az allergénnel. Ételallergia esetében tehát csak akkor, ha már fogyasztotta a panaszokat okozó élelmiszert.

Mit jelentenek a számok az allergia tesztek nevében?

Többféle vérből végezhető allergiavizsgálat létezik. A névben szereplő számok a vizsgált allergének mennyiségét jelölik. Egy nutritív (ételallergia gyanúja esetén, élelmiszereket vizsgáló) teszt lehet például 41-es, vagy 143-as is attól függően, hogy mennyi allergén esetében vizsgálja az antitestek jelenlétét. Allergiás gyerek
A hagyományos allergia vizsgálat mellett létezik a komponens alapú allergia vizsgálat is. Ez nem csak az adott allergén ellen termelődő összes antitestet méri, hanem az abban lévő egyes fehérjék (komponensek) ellen termelődő antitestet is. Egyes allergének több komponensből állnak, melyek klinikai jelentősége különböző lehet.
Ha valakiről például a hagyományos vérvizsgálat kimutatja, hogy emelkedett az ellenanyag értéke a tej allergénnel szemben, akkor tudjuk, hogy allergiás a tejre. A tej allergén azonban több komponensből áll, és csak az egyik komponens esetében van szükség nagyon szigorú diétára, más esetekben hőkezelés után, például süteménybe sütve fogyasztható és a gyermek nagy eséllyel ki fogja nőni az allergiát.
A vérből végzett allergiatesztek egy speciális típusa a multiplex allergiatesztek. Ezek előnye, hogy kis mennyiségű vérből nagyon sok allergént és azok komponenseit is vizsgálni tudják. Fontos, hogy ezek a tesztek egy időben vizsgálják az adott allergénre specifikus össz IgE-t, valamint az egyes komponensekre specifikus IgE szintet is. Ez egyrészt felgyorsíthatja a vizsgálat menetét, a tünetek hátterében álló ok kimutatását, másrészt nagy segítség az olyan komplex esetek kivizsgálásában, mint a keresztallergiák vagy az ismeretlen anafilaxia okának felderítése.

Honnan tudhatom, hogy melyik tesztre van szükségem?

Ha panaszaink vannak, elsőként allergológussal konzultáljunk. A szakember a tünetek alapján leszűkíti a lehetséges allergének körét, mely alapján vizsgálatokat javasol, így csak az végeztetjük el, amire valóban szükség van.
2023. 10. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés