2023. December 10. vasárnap
Amerikai kutatók szerint komoly befolyással van az étkezés utáni jóllakottságérzésre az, hogy mit tudunk az ételről, ami a tányérunkra kerül, illetve azt is meghatározza, hogy milyen eséllyel nassolunk két étkezés között.

A Yale Egyetem kutatói a grelin nevű, a gyomor nyálkahártyában termelődő hormonra koncentráltak – ez a hormon felelős az éhségérzet kialakulásáért. A grelinszint jellemzően magasabb étkezés előtt, és alacsonyabb az étkezést követően. Minél több termelődik belőle, annál nagyobb a túlevés valószínűsége.

étvágy

A kutatók egy 380 kalóriát tartalmazó turmixot adtak önkénteseknek, akiket két csoportra osztottak: az egyik csoport tagjainak azt mondták, hogy egy 620 kalóriát tartalmazó "kényeztető" turmixot kapnak, a többiek pedig azt, hogy egy 140 kalóriás "diétás" italt.

Meglepő módon azok esetében, akik azt hitték, hogy a kalóriadús turmixot isszák, a grelinszint drámainak csökkent a turmix elfogyasztását követően, míg a zsírszegény, csökkentett kalóriatartalmú turmix esetében csak kis mértékű csökkenést mértek. Vagyis a hormon szintjének csökkenése az elfogyasztott ital vélt kalóriatartalmának megfelelő volt.

"Ebből is látszik, hogy érzéseink és elképzeléseink az ételekkel kapcsolatban mekkora befolyással vannak fizikai állapotunkra – nyilatkozta Alia J. Crum, a Yale Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa. – Agyunk tehát becsapható, hiszen a teltségérzet nem attól függ, mit eszünk, hanem attól, hogy mik az elképzeléseink az adott ételről."

Mivel a magas grelinszint elhízást és fokozott kalóriabevitelt eredményezhet, a mostani kutatás a pszichológiai folyamatok étkezésben betöltött szerepének feltárásával új utakat nyithat meg az elhízás elleni küzdelemben. "Ami a leginkább érdekes az az, hogy épp az tesz jót, ha azt hisszük, az adott étel egészségtelen, hiszen akkor grelinszintünk gyorsabban és nagyobb mértékben csökken" - nyilatkozta Crum.

A kutatás részletes leírása a Health Psychology című online szaklapban olvasható.


Forrás: MTI
2011. 05. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés