2024. Április 18. csütörtök
Hogyan kellene picit tudatosan táplálkozni, milyen típusú ételeket ne párosítsunk egymással, hogy könnyebb legyen a gyomrunk és komfortosabb a közérzetünk? Mit tehetünk, hogy egy hosszabb hétvége vagy a nyaralás alatt ne szedjünk fel jó pár kilót?

RTL: A statisztikák szerint minden 3-4. embernek van valamilyen emésztőrendszeri problémája. Ilyen a reflux, az epével kapcsolatos panaszok, ételintolerancia. Gyakran előfordul a kellemetlen közérzetet okozó a puffadás, gázosodás is, amit könnyen lehet az enzimhiánynak tulajdonítani. Sok esetben a rossz emésztés nem csak közérzetre hat ki, hanem esztétikai szempontból sem kívánatos sem a puffadt has sem pedig narancsbőr, cellulit.

Kyra: Fehérjét, húsokat soha ne párosítsunk gyorsan felszívódó szénhidráttal, inkább rostosabb, grillezett vagy WOK-ban elkészített zöldséggel, friss kevert zöldsalátákkal, természetes erjesztésű házi savanyúsággal…. stb. Hasznos tipp: Hűtés hatására módosul a keményítő, átalakul, lassú felszívódású szénhidrát lesz belőle. Ilyen pl. a főzés után 24 órán át hűtőben tárolt krumpli vagy rizs is. Jelentősen lehet így csökkenteni a glikémiás indexet, hogy ne váltson ki azonnali inzulin választ, hiszen az inzulin raktározó hormon is, főleg hasi zsírpárnákat gyarapítja.

Nbőr1

RTL: Valóban okozhat az enzim-hiány súlygyarapodást is?

Kyra: Az enzimek alakítják át az ételt táplálékká! Az enzimhiány elégtelen emésztést eredményez. Ez meggátolja a vékonybélben a hasznos tápanyag felszívódást és hiánybetegségekhez is vezethet, aminek egyik ismérve az erőtlenség, fáradékonyság. Az ilyen embereket nevezzük minőségi éhezőknek.

A félig emésztett étel erjed, néha rothad a vastagbélben, ezáltal a rothasztó baktériumok táptalaját képezi. Ennek eredményeként felborul a vastagbélflóra oly kényes egyensúlya. A rothasztó baktériumok által kiválasztott káros vegyületek kihatnak a vastagbél falának épségére is, ami előbb-utóbb áteresztő bél szindrómához is vezethet.

Ez viszont már komoly betegség. Gyulladásokkal, autoimmun betegségekkel, ételintoleranciával, allergiákkal jár. Gyengíti az immunrendszert és metabolikus szindrómát is okoz, ami súlygyarapodással és előbb-utóbb elhízással jár. Tehát az enzim-hiány indirekt okozhat súlygyarapodást, hiszen az anyagcsere jelentős résztvevője!Nbőr2 Fontos! A szervezetben minden szerv és szervrendszer működése kihat egymásra! Semmit nem lehet különállónak tekinteni, vagy külön kezelni, csak az összhatást figyelembe véve!

Itt olvashatsz a FEDBOND ® CELL-LITE Enzimekről bővebben és meg is rendelheted.

Nbőr3

RTL: Milyen jelek utalnak az enzimhiányra, hogyan ismerhetjük fel? Milyen összetételű étrend-kiegészítőkkel és gyógyteákkal tudjuk segíteni a komplex emésztést?

Kyra: A jó emésztés egy komplex folyamat. Sokan nincsenek tisztában az enzimek fontosságával. Az enzimek felelősek az ételben lévő fehérjék, szénhidrátok, keményítők és zsírok megfelelő átalakításáért. Ezáltal lesz az ételből értékes tápanyag, ami felszívódik és beépül a szervezetbe.

Enzimek nélkül nincs élet! Sajnos 35 éves kor után ezen enzimek termelése elég jelentősen megcsappan. Ha étkezés után gyomor diszkomfortot, böfögést, vagy bármilyen bélgázosodást, puffadást, ételintoleranciát vagy hosszabb távon erőtlenséget tapasztalunk, legyen gyanús az enzimhiány!

Ekkor érdemes pótolni biztonságos, többnyire növényi eredetű enzim étrend-kiegészítőkkel. Ilyen hatásos növényi fehérjebontó enzimek a bromelain és papain (ananász és papaya kivonat)

A jó emésztés érdekében fontos a gyomor- és bélnyálkahártyát is regenerálni, erre egy hatékony megoldás gingerol kivonat! Az általunk fejlesztett komplex enzim készítményt azt is tartalmaz!

A laktáz enzim nélkülözhetetlen a tejcukor megemésztéséhez laktózintolerancia esetén. A tengeri magnézium hidratáltan tartja bélnyálkahártyát. Ez védi a bélfalat, hogy ne alakuljon ki az ételintoleranciát is okozó áteresztő bél szindróma! A C-vitamin sejtvédő, szabadgyök megkötő antioxidáns. Az inulin prebiotkus hatással rendelkezik. A prebiotikus növényi rostok a normál testalkatot biztosító vastagbélflóra tápláléka.

Tehát nagyon fontos egy kiegyensúlyozott bélflóra úgy a jó anyagcsere, a normál testalkat, mint az erős immunrendszer miatt is. A bélflórát is érdemes pótolni, évente kétszer. Tévedés, hogy csak antibiotikus kúra után érdemes a bélflóra pótlás, újratelepítés.

Számos ártatlannak tűnő étel-adalékanyag is felboríthatja a bélflóra ideális összetételét, és kényes egyensúlyát. Nagyon sok klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy egy rossz bélflóra összetétel nem csak gyenge immunrendszert, de súlygyarapodást is eredményezhet. Az anyagcsere utolsó fázisa a vastagbélben zajlik. Ha bizonyos baktériumtörzsek túlsúlyba kerülnek, az általuk kiválasztott vegyületek hatására a máj több vérzsírt (triglicerid) termel, és több kalóriát fogunk hasznosítani az ételből. Ez elsősorban a hasi zsírok gyarapodásához vezet. Nem véletlenül használta a WHO azt a kifejezést, hogy “az elhízás világszerte járványként terjed”.

Nagyon fontos megfelelően körüljárni, mely igazán hatásos probiotikum. Fontos, hogy tartalmazzon pre- és postbiotikumokat is, folsavat és B-vitamin komplexet. Lényeges, hogy több féle baktériumtörzset tartalmazzon, minimum 35 milliárd baktériumot a napi adagban. Lehetőleg legyen olyan speciális kapszulában kiszerelve, amely védi az élőflórát az epe- és gyomorsavtól. Így az élőflóra nagy biztonsággal eljuthat a vastagbélben, ahol ki kell fejtenie a sokoldalú hatását.

Itt olvashatsz a FEDBOND ® PROBIOLOGIQ Élőflóráról bővebben és meg is rendelheted.

Nbőr4

RTL: Mivel magyarázható, hogy a bromelain fehérjebontó enzimnek van gyuladáscsökkentő hatása is?

Kyra: A zsírszövetekben a méreganyagok feltorlódása okoz mikro-gyulladásokat. Ugyanakkor napi szinten keletkeznek hibás sejtek bennünk, amit az immunrendszerünk elpusztít. Ezeket az elhalt sejteket a falósejtek bekebelezik, de a szervezetünk előbb le kell, hogy bontsa fehérjebontó enzimek által ahhoz, hogy ki tudjanak ürülni, különben nem szűnik meg a gyulladást kiváltó ok.

Ebben a kiürülést segítő, lebontási folyamatban sokat tudnak segíteni a nagy mennyiségű, és jó minőségű növényi fehérjebontó enzimek. Nagyon fontos ki gyártja ezeket az enzimeket és maga a gyártási folyamatnak is vannak fortélyai!

Ilyen fehérjebontó enzimek például a papaya gyümölcsből kivont papain enzim és az ananászból kivont megfelelő töménységű bromelain enzim.

A kutatások szerint, ha nem az étkezéssel egy időben vesszük be, hanem előtte vagy utána 2-3 órával, akkor nem a táplálékkal bevitt fehérjék lebontásában segédkeznek, hanem a szervezetben keletkező káros fibrineket is képesek lebontani. A fibrinek hosszú láncú fehérjék, ezek a különféle miómák fő összetevői is. Ezzel kapcsolatosan számos klinikai vizsgálat és jelentős kutatás zajlik.

RTL: Valóban a zsírszövetek gyulladásáról árulkodik a cellulit, azaz a narancsbőr is? Hölgyek esetében ez nem mellékes kérdés, főleg, ha közeledik a bikiniszezon.

Nbőr5

Kyra: A cellulit, narancsbőr nem más, mint egy méreganyagokkal telített zsírszövet, amelyben gyulladásos folyamatok zajlanak le. Ezért is tapad a bőr egyenetlenül a kötőszövethez, ez okozza a csúnya látványt is.

Mit tegyünk ilyenkor? Fontos a bélfalat kímélő táplálkozás. Egy ilyen kúra alatt az étrend legyen cukor-, glutén-, A1 béta kazein (tehéntej származékok)- és laktózmentes. A szóját tartalmazó készítményeket is kerüljük, mert allergén és a benne lévő fitoösztrogének felborítják úgy a női, mint a férfi nemi hormonok egyensúlyát!

Jót tesz a vér- és nyirokkeringés serkentése hideg-meleg váltakozó zuhannyal, a nyirok-masszázs, valamint a felesleges pangó, szöveti nedveket eltávolító, enyhe vízhajtó hatású gyógyteák használata is.

Itt olvashatsz bővebben a FEDBOND ® CELL-LITE 7-féle Gyógynövényből álló speciális tea receptúráról. A Rossmann drogéria láncok boltjaiban is megveheted

Nbőr6

Nem lehet egy cellulitot, azaz narancsbőrt csak kívülről kenegetni, ha a belső kiváltó okot nem szüntetjük meg, hiszen a szépség is belülről, egészséges működésből fakad!

Az egészséges életmódnak a mindennapjainkban való beágyazásához nagyobb tudatosságra van szükség. Ez a fajta gondolkodás elsősorban nem lemondásokkal jár, hanem máshova helyezi a fókuszt. Azokat a finomságokat készítjük el egészséges alapanyagokból és egészséges módon, amelyek hosszú távon a normál testi működést biztosítják.

Mondok egy példát a számomra legrémisztőbb ételre: többnyire fáradt olajban sült (akrolein keletkezik, rákkeltő hatású), glutént (tönkreteszi a vékonybél falát és a pajzsmirigy működését is), cukrot és tehéntejet is tartalmaz (mindkettő erős gyulladásnövelő, immunrendszer gyengítő). EZ NEM MÁS, MINT A TEJFÖLÖS, RESZELT SAJTOS LÁNGOS. Van ennek porcukros változata is.

A lehető legtöbb káros anyagot egyben tartalmazó étel. Ez a tökéletes megoldás, ha narancsbőrt szeretnénk a combjainkon, hasunkon és fenekünkön látni! Ezt eszik sokan a strandon nyaralás alatt. Ezt még tetézik kólával, fagylalttal és pizzával. Természetesen ez 3-5 kiló súlyfelesleget jelent akár egy hét alatt is! Tudom, hogy ízletes, de nem éri meg! Sok más, finom étel létezik, ami még épít és szépít is!

Tihor-Herczeg Kyra kutató-termékfejlesztő, anti-aging endokrinológus, Amerikai Anti-Aging Orvosi Akadémia tagja

 

Szponzorált tartalom


2023. 01. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés