2024. Június 22. szombat
A hajlamból nem feltétlenül lesz betegség  -  Ezek a vérnyomáscsökkentő életmód alapjai  -  Az életmód orvoslásnak csak pozitív „mellékhatásai” vannak
Sok magasvérnyomás beteg gondolja, hogy ha a felmenői közt szinte mindenki ezzel küzdött, a betegség elkerülhetetlen. Az is általános elképzelés, hogy a magas vérnyomást csakis a gyógyszerek rendezhetik, holott a megfelelő életmód önmagában is vérnyomáscsökkentő hatással bír, így az esetleges szövődmények esélyét is csökkentheti. Dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

A hajlamból nem feltétlenül lesz betegség

Mivel a magasvérnyomás betegség sok esetben teljesen tünetmentes, elhanyagolt esetben előfordulhat, hogy csak a stroke, a szívinfarktus, vagy éppen a veseelégtelenség hívja fel a figyelmet a jelenlétére – hangsúlyozza Jenei doktor. - Hazánkban ez rendkívül sokakat érintő probléma, ugyanis a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magasvérnyomás betegségben szenved. Tény, hogy a betegségre való hajlam 40 százalékban genetikailag meghatározott, de egyre többen ismerik fel, hogy az életmódjukkal kordában tarthatják, sőt akár vissza is fordíthatják a folyamatot.

Ezek a vérnyomáscsökkentő életmód alapjai


► Rendszeres mozgás

A magas vérnyomás kezelésében az életmód döntő szerepű.Az elmúlt évtizedekben a szívbetegek rehabilitációjában, valamint a metabolikus szindróma elemeinek kezelésében elsősorban a tartós, egyenletes, mérsékelt-közepes intenzitású fizikai terhelésen alapuló programokat, az ún. kardió edzést használták. Szinte szállóigévé vált a heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás, legalább heti 3 alkalomra elosztva. Idővel azonban az izomfejlesztés is fontossá vált, amelynek révén a sokszor gyenge izomzat képessé válik a feladatok teljesítésére, ráadásul ezáltal még inkább növelhető a cukor- és zsíranyagcsere aktivitása is. Az utóbbi években az egyenletes terhelésnél hatásosabb és rövidebb idő alatt kivitelezhető nagyintenzitású interval (szakaszos) tréning is szerepet kapott a rehabilitációban, és a magas vérnyomás csökkentésében. A magas intenzitással (például gyors futással, kerékpározással, ugrálással) azonban óvatosan kell bánni, és csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha már megvan egy alap fittségi szint és a kardiológiai kivizsgálás utáni eredmények lehetővé teszik azt. A hatékony és biztonságos mozgásprogram felépítésében be kell tartani a kardiológus iránymutatását, és érdemes a mozgásterapeuta edzéstervére támaszkodni. Megfelelően beállított vérnyomás esetén szakember segítségével elkezdhető a mozgás.

► Szívbarát étrend

A szív-érrendszer szempontjából optimális táplálkozás elsősorban növényi alapú, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, omega-3 tartalmú élelmiszerek (tengeri halak, lenmag) és többszörösen telítetlen zsírsavak, olajos magvak fogyasztására épül. Nagyon fontos a sóbevitel korlátozása, ajánlatos a napi sómennyiség 2,3 gramm alá csökkentése, amit első lépésként az extra sózás elhagyásával érhetünk el. Ezzel párhuzamosan ajánlatos visszaszorítani a túl sok feldolgozott élelmiszer, zsíros, vörös hús, cukros üdítő, alkohol fogyasztását is. Beválhat az ezen elveket figyelembe vevő DASH-diéta, a mediterrán diéta, azonban a dietetikus által személyre szabott étrend a leghatékonyabb.

► Szabadulás a túlsúlytól

Határozott az összefüggés a túlsúly és a magas vérnyomás közt, bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen testmozgás nélkül. A rendszeres, szívet és keringést támogató kardiomozgás olyan működéseket erősít és indít be, melyek végeredményben többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Ráadásul mindezt olyan élettani folyamatok optimalizálásával, amelyeket a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is rendezni hivatottak.

► Dohányzás elhagyása

A dohányzás káros hatását részben a vérlemezkék aktiválásán keresztül fejti ki, amivel növeli a vérrögképződés kockázatát, részben pedig az érfal kulcsfontosságú belső felszínén is károsodásokat okoz. Minden további romboló hatással együtt kimondható, hogy a dohányzás az egyik legfontosabb rizikófaktor a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a szélütés és az érszűkület kialakulásában, sőt bebizonyosodott az is, hogy a passzív dohányzás is növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések arányát.

Az életmód orvoslásnak csak pozitív „mellékhatásai” vannak

A gyógyszerek természetesen nagyon fontos szerepet töltenek be a kockázatot jelentő magas vérnyomás kezelésében és csak igen ritkán okoznak súlyosabb mellékhatást. Ugyanakkor bizonyos esetekben, ha az első lépésként alkalmazott életmódbeli változások nem elégségesek, vagy familiáris hiperkoleszterinémiáról van szó, mindenképpen szükséges a gyógyszeres kezelés is. Azonban még ezekben az esetekben is elmondható, hogy a leghatékonyabb módszer a gyógyszeres és az életmóddal történő vérnyomáscsökkentés kombinálása – kardiológus és életmód orvos felügyelete mellett.
- A felsorolt módszerek együttes hatásával már a gyógyszeres terápia hatékonyságát megközelítő vérnyomás csökkenést tudunk elérni – foglalja össze dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa. - Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a magasvérnyomás betegség ritkán van jelen önmagában, és a helyes életmódbeli tényezők kialakításával a párhuzamosan fennálló más betegségek is kezelhetők.
Forrás: Orvosi Hírközpont
2024. 04. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés