2024. Április 15. hétfő
Nocturia – gyakori éjszakai vizelés -  Így okozhat a magas vérnyomás gyakori éjszakai vizelést -  A szívelégtelenség is járhat ilyen tünettel
Ha éjszaka többször érezzük szükségét a vizelésnek, és ez gyakran előfordul, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsük, pontosan mi az oka a tünetnek. Férfiak leginkább prosztata problémára szoktak gyanakodni, nők pedig elsősorban hólyaghurutra, de dr. Petróczy Natália, a KardioKözpont belgyógyásza, magas vérnyomás specialista arra figyelmeztet, hogy magas vérnyomás és szívelégtelenség is állhat a háttérben.

Nocturia – gyakori éjszakai vizelés

Ha éjszaka egyszer kell valakinek vécére mennie, az még normálisnak tekinthető, bár ideális esetben 7-8 órát végig lehet aludni vizelési inger nélkül is. Amennyiben azonban 2-nél több alkalommal kell vizelés miatt felkelni, az már kóros jelenség, amit nocturiának hívnak. Gyakran jár wc-re éjszaka? Utalhat magas vérnyomásra is
Ennek számos oka lehet, köztük olyan könnyen megszüntethetők, mint az esti jelentős mennyiségű folyadékfogyasztás, nagyobb mennyiségű alkohol- vagy koffeinfogyasztás, és olyan súlyosabb problémák is, mint a cukorbetegség, alvási apnoé, a húgyhólyag kontrolljának zavara, a prosztata megnagyobbodás, és még számos - gyakran urológiai – kórkép. A kivizsgálások során az is kiderülhet, hogy a vese működési zavara okozza a gyakori éjszakai vizelési ingert, és ilyenkor szóba jöhet a kardiológiai kivizsgálás lehetősége is. De vajon miért lehet erre szükség?
- A gyakori éjszakai vizelés olyan probléma, ami akár magas vérnyomásra és ezzel összefüggésben vesekárosodásra utalhat – ismerteti Petróczy doktornő. – Ennek a két betegségnek az összefüggései kétirányúak. A magas vérnyomás vesekárosodást is okozhat, márpedig mivel a vese fontos feladata a kiválasztás, a salakanyagok kiszűrése, így ez a funkció is komolyan sérülhet. Innentől kezdve pedig beindulhat egy ördögi kör, hiszen a vesekárosodás tovább emeli a vérnyomást, ami pedig növeli a szívbetegség és a stroke rizikóját.

Így okozhat a magas vérnyomás gyakori éjszakai vizelést

Az összefüggések megértéséhez tudni kell azt is, hogy a magasvérnyomás betegséghez sok esetben társuló bal szívkamra elégtelenség esetén a nagy vénákban megnő a nyomás és tipikus pangásos tünetek alakulnak ki, mint a kéz-, lábdagadás, boka ödéma. Ezzel összefüggésben a vizelet kiválasztásban is zavar alakulhat ki, ami miatt átmenetileg felhalmozódik a szervezetben a folyadék. Az esti lefekvés után azonban ez a folyadék visszajut a keringésbe, mert a pihenő szív ilyenkor több vért képes juttatni a vesékbe, ami fokozottabb munkába kezd. Ennek a folyamatnak az eredménye is lehet tehát az éjszakai gyakori vizelés. (Ugyanakkor azt is fontos észben tartani, hogy a magas vérnyomásban alkalmazott vízhajtók is okozhatnak gyakori éjszakai vizelést!)
Bár a magas vérnyomásnak ritkán vannak árulkodó tünetei, mégis annak, aki többször is tapasztal szokatlan jeleket, például gyakori éjszakai vizelést, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás. Amennyiben nincsenek tünetek, de a családban már előfordult ez a betegség, szintén fontos lenne a rendszeres orvosi ellenőrzés, ugyanis a betegségre való hajlam örökölhető – ismerteti dr. Petróczy Natália, a KardioKözpont belgyógyásza, magas vérnyomás specialista. - A magas vérnyomást feltétlenül kezelni kell a komoly szövődmények elkerülése végett. Pontosan beállított gyógyszerekkel és megfelelő életmóddal akár a stroke, a szívinfarktus, és más komoly betegségek is megelőzhetők.

A szívelégtelenség is járhat ilyen tünettel

Az éjszakai gyakori vizelés hátterében a szívelégtelenség is állhat – amely az esetek egy részében a magas vérnyomás talaján alakul ki. A szív csökkent teljesítőképessége miatt nem képes teljes mértékben ellátni feladatát, ami nem csupán a friss vérnek az artériákba történő pumpálása, hanem a vénákban lévő vér visszaszívása is. Ha ez nem működik tökéletesen, a vér a lábakban pangani kezd, ödéma alakul ki. Éjszaka, fekvés közben a lábak kötőszöveteiben felhalmozódott ödéma azonban elkezd felszívódni, több folyadék áramlik a szív felé, javul az erekben a keringés. Az érpályákban a nappali állapothoz képest viszonylagos folyadékfelesleg képződik, amit a vesék kiválasztanak – ezért ismétlődhet újra és újra az éjszakai vizelési inger. Amennyiben a kivizsgálás során az derül ki, hogy szívelégtelenség okozza a tüneteket, feltétlenül szükséges a kezelés. Az életmódban a legfontosabb teendők a megfelelő táplálkozás és a mozgás bevezetése, hogy minél könnyebb legyen a szív munkája. A gyógyszerelésnek pedig kettős célja van: egyrészt javítja a szív pumpafunkcióját, másrészt csökkenti a testben lévő folyadék mennyiségét, hogy ezzel is enyhíthető legyen a szívre nehezedő nyomást. Ezen célok eléréséhez az alapos kardiológiai kivizsgálás után tud dönteni a szakorvos a szükséges gyógyszerek típusáról, azok megfelelő kombinációjáról.
Forrás: Kardioközpont
2024. 02. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés