2024. Február 25. vasárnap
Az elhízott nők petefészkének környezete olyan elváltozásokat szenved, amelyek csökkentik fogamzóképességüket, állapították meg ausztrál kutatók.

Az elhízott nők nehezebben esnek teherbe még akkor is, ha fiatalok és menstruációjuk szabályos – olvasható abban a tanulmányban, amelyet az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatócsoportja tett közzé a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban.

petefészek, elhízott, nők

A szakemberek 2006 februárja és 2007 áprilisa között 96 nő esetét vizsgálták meg, akik egy dél-ausztráliai magánklinikát kerestek fel fogamzási problémákkal. A petesejtek leszívása nyomán a kutatók a tüszőfolyadékot vizsgálva figyelték meg, hogy az elhízott nők petefészke olyan elváltozásokon megy keresztül, amelyek felelőssé tehetők azért, hogy egy petesejtből a megtermékenyítés után nem lesz embrió.

„Az elhízott nők petesejtjeit körülvevő tüszőfolyadékban gyakori a gyulladás és szokatlanul magas a zsírtartalom, ami hatással lehet a sejt lehetséges fejlődésére. A petesejtek tulajdonságait befolyásolja a petefészken belüli közeg” – magyarázta Rebecca Robker, a kutatás vezetője.

A zsírok megváltoztathatják a petesejt anyagcseréjét, és ez ártalmas az embrió kialakulására. A gyulladás kárt okozhat a petesejtekben, ami hatással van az embrió túlélésére.

Azt már eddig is tudták, hogy az elhízás változásokat okoz a vérzsírban és növeli a gyulladás lehetőségét, ami rossz irányban befolyásolja az ember általános egészségét. Az ausztrál orvosok most arra jöttek rá, hogy ezek a változások a petefészek környezetére is hatással vannak.


Forrás: MTI
2009. 03. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés