2024. Július 18. csütörtök
Az elhízott emberek az átlagnépességnél elégedetlenebbek a szexuális életükkel, és ez fokozottan igaz a nőkre – derítette ki egy amerikai felmérés.

A Duke Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói egy speciális kérdőív segítségével kilenc területet – az érdeklődést, a vágyat, az izgalmat, az orgazmust, az elégedettséget, a viselkedést, a kapcsolatokat, a maszturbációt és a problémákat – vizsgálták. A kérdőívet testsúlyuk csökkentése miatt orvoshoz forduló elhízottak, 91 férfi és 134 nő töltötte ki, és a szakemberek úgy találták, hogy a nők eredménye minden területen rosszabb, mint a férfiaké.

elhízás, szexuális élet

„Mindkét csoport az átlagosnál kevésbé volt elégedett a nemi életével, a nők pedig még a férfiaknál is rosszabb véleménnyel voltak életük ezen területéről.” – mondta el Truls Ostbye, az egyetem Család- és Közegészségügyi Osztályának professzora.

Az eredményeket rákbetegségből felgyógyultakéval és az átlagos népesség adataival vetették össze. Az elhízott férfiak valamivel elégedettebbnek tűntek, mint a daganatot túlélők, a nők azonban minden csoporthoz képest alul maradtak – derült ki a the Journal of Sex and Marital Therapy című folyóiratban közölt eredményekből.

„Felfedezésünk összecseng a korábbi kutatási eredményekkel, amelyek szerint a növekvő testméret egyben a szexuális élet minőségének csökkenésével is jár” – mondta el Ostbye. Véleménye szerint a nemi élet ritkán kerül az egészségügyi kutatások témái közé, pedig fontos lenne, hogy az elhízott embereket kezelő orvosok erről is beszélgessenek a pácienseikkel.

„A túlsúlyos betegek örömmel vették, hogy vallhattak az életminőségükről, azon belül is a nemi életükről – mondta Ronette L. Kolotkin klinikai szakpszichológus, a kutatás munkatársa. – Sok elhízott ember tapasztal elutasítást és előítéleteket, ezért nagyra értékelték, hogy meleg, barátságos környezetben beszélhettek életük kényes részleteiről.”


Forrás: Medipress
2011. 05. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés