2024. Július 18. csütörtök
Egy kutatás szerint az EKG-vizsgálatok eredményeiben beállt bármilyen kis változás a szívinfarktus és egyéb szívbetegségek valószínűségének akár 35%-os növekedésre is utalhat.

„A vizsgálatok során több mint 3000 páciens elektrokardiográfiai eredményeit elemeztük ki, de a kutatáshoz csak az olyan emberek adatait vettük figyelembe, akiknek korábban nem volt semmiféle szív- és érrendszeri betegsége” – mondta Dr. Reto Auer, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem epidemiológiai és biostatisztikai részlegének kutatója, a a Journal of the American Medical Associationben megjelent tanulmány szerzője.

EKG

Az elektrokardiográfia (EKG) egy noninvazív szívvizsgáló eljárás, mely a szív elektromos jelenségeit vizsgálja a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával, és ezzel a szerv működéséről ad hasznos információt.

„Megállapítottuk, hogy az EKG-vizsgálatok eredményeiben mutatott kisebb és nagyobb változások megnövelték a szívproblémák kialakulásának valószínűségét, majd mikor az ismert rizikófaktorokat (dohányzás, magas koleszterinszint, magas testtömeg-index és a magas vérnyomás) is belekalkuláltuk a képletbe, még mindig egyértelmű volt az összefüggés az EKG-ban tapasztalható eltérések és a szívproblémák között” – nyilatkozta Auer a Health 24-nek.

A kutatásban résztvevő önkéntes emberek átlagos életkora 70 és 79 év között volt, 55%-uk nő, és 59%-uk fehér bőrű volt. A korábbi és az új EKG-mérés közötti kisebb eltérések 35%-kal növelték a szívbetegség rizikóját, míg a nagyobbak akár 51%-kal.


Forrás: Medipress
2012. 04. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés