2023. Szeptember 26. kedd
Háromszor annyi gyerek próbálja ki az e-cigarettát, mint a hagyományos nikotinrudacskát – derül ki egy friss brit felmérésből. Azt hiszik, hogy az kevésbé veszélyes, ráadásul sok helyen hozzájutni is könnyebb.

Az 1601 kisdiák bevonásával készült kutatás szerint a walesi 10-11 éves kisdiákok 6 százaléka kipróbálta már az elektromos cigarettát, míg csupán 2 százalékuk gyújtott rá valódi cigire. Azok a gyerekek, akik alsó tagozatos korukban az e-cigarettát kipróbálják, később nagyobb valószínűséggel lesznek láncdohányosok. Még ijesztőbb adat, hogy azok, akik gyerekként kipróbálták az e-cigit, hétszer valószínűbb, hogy két éven belül nikotinfüggők lettek.

Az e-cigarettát nagyjából 1 millióan használják Nagy-Britanniában a leszokás reményében, a szakembereket azonban aggasztja a tény, hogy a gyerekek számára ez jelenti a belépőt a dohányosok világába. „Az e-cigaretta még viszonylag új a piacon, nincs elég kampány, amely felhívná a figyelmet a veszélyeire. A gyerekek abban a tudatban nyúlnak hozzá, hogy kevésbé veszélyes, mint a hagyományos cigaretta, hiszen hozzájutni is könnyebb. Ez persze tévedés, mert sokan itt szoknak rá a nikotinra” – mondja Mark Drakeford, Wales egészségügyi minisztere.

Noha nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az e-cigaretta van annyira káros, mint a hagyományos, a szakemberek nem ajánlják se gyerekeknek, se nemdohányzóknak. Ahhoz azonban, hogy tényleges élettani hatásait felmérjék, még több hosszú távú kutatásra van szükség.  


Forrás: Medipress
2014. 12. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés