2021. Október 23. szombat
Amerikai kutatók kimutatták, hogy a divatos e-cigarettákból beszívott pára még mérgezőbbé teszi az amúgy is nehezen kezelhető methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) szuperbaktériumot. Sőt a nikotinos gőz a szervezet védekezőképességét is rontja a többszörösen antibiotikum-rezisztens baktérium ellen.

Az elektromos cigarettát azért tartják a dohányzás egészségesebb alternatívájának, mert nem tartalmaz dohányt, és ezáltal kátrányt és más káros vegyületeket sem, amelyek a hagyományos cigarettában előfordulnak. Mivel azonban lehet benne nikotin, és kézben lehet tartani és szívni, sok leszokni próbáló dohányos használja a készüléket, akiknek hiányzik a nikotinlöket és a rágyújtás szertartása. Egyre több szakértő aggódik azonban amiatt, hogy az e-cigaretta idealizálhatja a dohányzást a fiatalok körében, akik – miután rászoktak a nikotinra – könnyen átválthatnak a hagyományos cigarettára. Az is félő, hogy az elektromos cigarettában is vannak rákkeltő anyagok, a manapság használt ízesítések pedig a gyerekeket is vonzzák.

Sally Davies brit tiszti főorvos nemrég azt nyilatkozta, hogy ha az e-cigarettákat gyógyszerként szabályoznák, és pontosan lehetne tudni, mi van benne, és milyen dózisú nikotint tartalmaz, hasznos szerepet játszhatnának a dohányzásról való leszokásban. Mivel azonban nem ez a helyzet, jelenleg nem ismeretes a biztonsági szintjük, és a kibocsájtott dózisuk. A Kalifornia Egyetem legújabb kutatásában azt vizsgálták, mi történik, amikor az MRSA baktérium az e-cigaretta párájának van kitéve. Az eredmények azt mutatták, hogy a pára még a szokásosnál is erősebbé tette a baktériumot. A kutatók úgy vélik, hogy a párában lévő vegyületek valószínűleg azt eredményezték, hogy az MRSA veszélyben érezte magát, amitől magasabb fokozatba kapcsolta a védekezőrendszerét, így még nehezebben lehet antibiotikumokkal elpusztítani. Az eredményeket az Amerikai Tüdőgyógyászati Társaság konferenciáján tették közzé.


Forrás: Medipress
2014. 05. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés