2023. Szeptember 26. kedd
Az elektromos cigaretta éppen olyan hatékony eszköz lehet a dohányzásról való leszokás elősegítésére, mint a nikotint tartalmazó tapasz – derül ki egy friss tanulmányból, amely elsőként hasonlítja össze klinikai körülmények között a két módszert.

Sőt, az elektromos cigaretta jobban csökkentette a nikotinfogyasztást azoknál, akik nem szoktak le. A vizsgálatba 657 dohányost vontak be, akik valódi e-cigarettát, „placebo” változatot (olyat, ami nem tartalmaz nikotint) vagy nikotintapaszt használtak 13 héten át. A hathónapos kísérlet végére a résztvevők 6 százaléka szokott le. Az e-cigarettások 7,3 százaléka, a hamis e-cigarettások 4,1 százaléka, illetve a nikotintapaszosok 5,8 járt sikerrel. A kutatást vezető Chris Bullen, az új-zélandi Aucklandi Egyetem egészségügyi innovációs központjának vezetője elmondta, hogy ezek a különbségek nem számottevőek, így egyértelműen alátámasztják, hogy az elektromos cigaretta hatékonysága a nikotintapaszéval vetekszik.

A nem leszokó e-cigarettások 57 százalékánál legalább felével csökkent a fogyasztás, míg a nikotintapaszosok 41 százalékáról volt elmondható mindez – olvasható a The Lancet című szakfolyóirat internetes kiadásában. Az eredmények az Európai Légzőszervi Társaság éves ülésén is elhangzanak majd, Barcelonában. Az e-cigarettát használók 90 százaléka – beleértve a hamis változatot kapókat is – szívesen ajánlaná a módszert családjának és barátainak, a nikotintapaszosok 56 százalékához képest.

„Bár eredményeink nem mutatnak különbséget az elektromos cigaretta és a nikotintapasz között a leszokás sikerét illetően, világosan látszik, hogy előbbi hatékonyabbnak bizonyult azoknál, akik nem szoktak le, hiszen nagyobb mértékben csökkentette a fogyasztásukat” – fogalmazott Bullen, aki szerint az is figyelemre méltó, hogy a résztvevők több lelkesedést mutattak az e-cigaretta iránt, mint a tapaszok felé.


Forrás: Medipress
2013. 09. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés